zoeken
   


6lj  
Gert Troch  


Lekker en gezond Belgische seizoengroenten bereiden met GoodCook20.03.2019

Op maandag 11 maart kwam Pieter van GoodCook bij ons en bij het 5de leerjaar een workshop geven over milieu en koken.
De bedoeling van GoodCook is om zoveel mogelijk kinderen groenten en fruit te laten eten en dat dat eten dan ook goed is voor het klimaat. We leerden uit welk seizoen groenten komen door naar hun kleur en stevigheid te kijken. Hij gaf uitleg over welke stukken fruit en groenten  je best in welk seizoen eet en dat je best producten kan kopen van België want als groenten/fruit uit een ander land moeten komen, dan is het slecht voor het klimaat omdat de vrachtwagen, de boot of het vliegtuig co² gassen uitstoten!!!

Na de speeltijd lagen er messen, snijplanken, het recept en de ingrediënten klaar. Iedereen kreeg een taak. Sommigen maakte dipsauzen, anderen sneden groentjes, nog andere maakten wraps en het laatste groepje maakte appellollies. Er was een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. Het voorgerecht was een drietandige vampier van groenten zoals: pastinaak, wortel, venkel, rode biet en knolselder. Het hoofdgerecht was een wrap met hummus van witte bonen en honing. Het dessert waren appel-lollies. Die werden gemaakt met gewone sojayoghurt en gemalen noten.
Na de workshop kregen we een menu met alle gezonde recepten en een zakje om te gaan winkelen dat we konden inkleuren met wasco's.

Na het koken moesten we alles afwassen en toen we terug in groepjes gingen staan mochten we aanvallen. Eerst de stukjes groente in de dipsaus van rode biet  dan de kampioenen wraps en als laatste de appellollies. HET WAS SUPERLEKKER!!!
 
Bednet pyjamadag15.03.2019

Vandaag steunden we met z'n allen de vele kinderen en jongeren die niet naar school kunnen komen omdat ze langdurig ziek zijn. Daarom trokken we voor één dagje onze pyjama aan.
 
Langlaufen te Roth12.03.2019

Langlaufen in Rodt (Sankt Vith)

Op dinsdag 28 januari moest het 5de en het 6de leerjaar om 6 uur op school zijn om te vertrekken naar Sankt-Vith in de Ardennen om te gaan langlaufen. We zaten bijna 4 uur op de bus. Voor vermaak hadden de meesten een spelletje, film of boek mee. Rond 10 uur kwamen we aan; er lag zeker 30 centimeter sneeuw.

Toen de bus geparkeerd stond, moesten we zo snel mogelijk onze skibroek en dikke trui aandoen. We hadden geluk dat we de eerste school waren die toekwam want dan moesten we niet lang wachten op onze langlauflatten en -schoenen. Toen iedereen zijn langlauflatten aanhad, vertrokken we naar een grote weide waar we langlaufinitiatie kregen van meester Gert. Eerst leerden we onze latten aantrekken en dan leerden we rechtstaan als we gevallen waren. Daarna hadden we nog een beetje tijd over en deden we nog een klein wedstrijdje.

Rond 12.00u. gingen we binnen in het Biermuseum van Roth. Daar aten we onze picknick op, dronken we een drankje en deden we een plasje. Als iedereen zijn buikje rond had gegeten, gingen we terug naar buiten en mochten we kiezen welke afstand we gingen langlaufen. Je kon kiezen tussen 2,5 km, 5 km en 12 km.

Onder een blauwe hemel en een stralend zonnetje vertrok iedereen. Het langlaufen was niet makkelijk. Sommigen verloren hun latten en anderen konden niet rechtop blijven. Het vergt heel wat energie om zich voort te bewegen. De afdalingen waren leuk en vooral minder lastig. Iedereen genoot duidelijk van de natuur, de mooie omgeving en het witte landschap. Uiteindelijk kon iedereen de finish bereiken. Sommigen hadden zelfs tijd en energie over om sneeuwballen te gooien of om een muurtje van sneeuw te maken.

Als iedereen terug was van de toer, moesten we nog de schoenen en andere langlaufspullen terug gaan brengen. Dan iedereen de bus in, maar de bus wou niet vooruit omdat de wielen vast zaten in de sneeuw dus moest iedereen terug uit de bus en dan moesten we met z’n allen duwen aan de achterkant van de bus! Uiteindelijk raakte de bus uit de sneeuw en konden we eindelijk vertrekken richting Beveren-Leie! We vonden het een zeer leuke dag en het was een hele toffe ervaring! Rond 19.45u. waren we terug in school! Bedankt aan alle leerkrachten die mee waren om er samen met ons een prachtige dag van te maken!!!
 
Leerlingenraad14.02.2019

Op 14 februari hebben de leerlingen van de leerlingenraad om 9.10u. moeten gaan overleggen over de nieuwe speelplaatsindeling. Er is een meneer gekomen van Stad Waregem en die heet Flor. Hij is verantwoordelijk voor alle speelse dingen die in Waregem worden gebouwd. We zijn eerst naar buiten geweest om te kijken wat er op de speelplaats is en waar er veranderingen moeten komen. Dan zijn we naar binnen geweest en had Flor munten mee waarmee we mochten kiezen wat we leuk vonden voor op de speelplaats. Hij heeft alles opgeschreven wat we leuk vonden en dan heeft hij een plan getoond waarop de veranderingen al een beetje stonden.

Dit was de derde leerlingenraad
 
 
Dikketruiendag14.02.2019

Dinsdag 12 februari was het dikketruiendag bij ons op school! Wij doen daar aan mee om het klimaat wat mooier te maken. De verwarming was heel de dag uitgeschakeld en bij ons stonden de ramen ook de hele dag open! Dinsdagochtend hebben we ons met heel de school opgewarmd met een dansje. In de speeltijd kon iedereen genieten van lekkere warme tomatensoep met balletjes; dat was ook een beetje om warmer te krijgen!!! 
Houtskooltekeningen25.01.2019

Donderdag 17 januari kregen we een paar tekeningen te zien van Van Gogh die met houtskool getekend zijn. Daarna zijn we begonnen met verschillende technieken te oefenen om met houtskool te tekenen.

Dan zijn we begonnen met de boom te tekenen. Het ging bij sommigen goed en bij anderen niet. Dan zijn we begonnen aan de echte tekening. Het was heel leuk maar wel moeilijk.

Als we klaar waren, mochten we de tekeningen fixeren met vernis. 
Audacity11.01.2019

We hebben met Audacity liedjes leren bewerken. Eerst mochten we een liedje kiezen op Youtube en daarna moesten we het downloaden. Daarna konden we het lied openen in Audacity en het bewerken.
We mochten veel experimenteren: stukken wegknippen, het geluid stiller of luider maken, een fragmentje twee maal na elkaar zetten,...

Wie thuis zelf aan de slag wil met dit leuke programma kan hieronder lezen hoe dat kan.

Veel plezier ermee!


Het programma Audacity is helemaal gratis en bevat geen adware, spyware of andere malware. Je kan het downloaden op http://www.audacityteam.org/

Om liedjes te kunnen opslaan als mp3-bestand heb je een extra plug-in nodig. Je kan die downloaden door HIER TE KLIKKEN. Of kies voor het bestand dat alles automatisch installeert: KLIK HIER.

Een beetje uitleg (voor de mama's en/of papa's) is te vinden op volgende website: http://pc-en-internet.infonu.nl/tutorials/154521-de-lame-mp3-plugin-voor-audacity-downloaden-en-installeren.html
 
De Warmste Week18.12.2018

Op 18 december gingen we naar domein Puyenbroeck in Wachtebeke. We gingen daar naartoe met enkele leerlingen van het derde tot zesde leerjaar en met een paar leerkrachten om er de cheque met de winst van onze acties voor de Warmste Week te overhandigen.
Toen we aankwamen, hebben we een interview gehad met Roos Van Acker. Zij is een presentatrice van Studio Brussel. We moesten uitleggen wat we precies gedaan hebben voor de Warmste Week en voor welk goed doel. Natuurlijk moesten we ook zeggen hoeveel euro we verdienden met de koekjes en de wafels. Dat was in totaal 1940,21 euro.
Na het interview gingen we naar het podium van Studio Brussel. We zijn zelfs een klein stukje op de tv gekomen.
Het was een leuke namiddag.

Ziehier het interview:
 
Stebabelei koekenbak17.12.2018

Maandag 10 december zaten we voor één keer niet met onze neus in de boeken maar met onze handen in het deeg. De hele school bakte koekjes voor de grote Ketnet Koekenbak van de Warmste Week. Wij, de leerlingen van het zesde leerjaar, bakten koekjes met de kleinste kleuters. Wij moesten een deegrol, mengkom, bakpapier, klopper, zeef, keukenweegschaal, keukenschort en koksmuts meebrengen. De school zorgde voor de ingrediënten.  In totaal moesten we ongeveer 90 kilogram deeg maken.We kregen een stappenplan waarmee we onmiddellijk aan de slag konden. Eerst moesten we natuurlijk grondig onze handen wassen, voor de hygiëne. Dan begonnen we met de ingrediënten te wegen. Daarna hebben we alle ingrediënten in een mengkom gedaan. Toen we alles goed gemengd hadden, rolden we het deeg tot een laag van ongeveer een halve centimeter. Vervolgens maakten we met een glas cirkels in het deeg. Ten slotte hebben we de koeken versierd met 3 m&m’s of een stempel met daarop geschreven “stebabelei”. Dat deden de kleutertjes héél graag.Er hielpen ook volwassenen mee met het koeken bakken. Zij kneedden onder andere deeg, rolden heel wat deeg open en maakten de ovenplaten klaar om koekjes op te leggen. Veel mama’s (en papa’s) bakten koekjes in hun oven thuis. Dinsdag hebben de juffen en meesters dan alle koekjes verpakt.

We hebben niet zonder reden koekjes gebakken, we hebben het voor een goed doel gedaan, namelijk voor Over-Hoop. Over-Hoop is een organisatie die zich inzet voor jongeren met een niet aangeboren hersenletsel. Wij kunnen ons dat niet voorstellen hoe het is om zo te leven, maar gelukkig zijn er mensen die hen en hun familie steunen.

Maandag 17 december werd de opbrengst bekend gemaakt. Onze koekenbak bracht maar liefst €1610,21 op. Dat was véél meer dan verwacht en daarom mogen een aantal leerlingen op dinsdag 18 december naar de Warmste Week in Wachtebeke om de opbrengst live bekend te maken.We willen iedereen die koekjes kocht bedanken. Maar we bedanken ook zeker de mama’s en de kolonel die geholpen hebben met koekjes bakken, de juffen en meester en iedereen die zich inzette voor het goede doel.

Wij hopen dat jullie de koekjes super lekker vonden. Dat vonden wij zeker wel!
Groetjes van het zesde leerjaar.
 
Sinterklaas kwam langs12.12.2018

Op 5 december kwam de Sint op de parking aangereden met de tractor en de pieten deelden snoep uit. Hij kwam met de tractor omdat zijn paard zijn been had gebroken. We dansten en zongen samen de pieten hype om hem te verwelkomen. We aten ook klaaskoeken met warme of koude chocolademelk. De pieten kwamen in elke klas en ze gaven snoep en cadeautjes. Elke klas mocht een ritje maken in de kar van de tractor met Sinterklaas.
 
pag.

1

 ...

2

... 

3

 

4

 

Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!