zoeken
   


6lj a 6lj b
Gert Troch  Brecht Velghe


07.09.2017

 
02.09.2017

 
Leeruitstap 6de leerjaar donderdag 7 juni 201812.06.2018


1) De dag begon in de klas van meester Brecht. Daar stond een gids ons op te wachten. De gids genaamd Gil, is heel geïnteresseerd in WOI en daarom nam hij ons vandaag mee op een leerrijke fietstocht. Eerst gaf hij ons uitleg over hoe Beveren-Leie eruit zag in 1914-1918. Ook over de gebouwen van vroeger en nu. Er staan gebouwen in Beveren-Leie die meer dan 100 jaar oud zijn, kijk maar naar het blauwe gebouw in de Liebaardstraat.
Een beetje uitgebreider over Europa in 1914. De centrale landen → Duitsland, Oostenrijk en Hongarije (toen nog 1 land) en Italië vochten samen tegen de andere landen: Engeland, Frankrijk en Rusland. België en Nederland waren neutraal. Nederland is neutraal gebleven terwijl België niet meer neutraal was. Duitsland moest door België om naar Frankrijk te gaan om hen in de rug aan te vallen. Koning Albert I, toenmalige koning van België, liet dat niet toe en daardoor werd ons land betrokken in de oorlog. Hij vertelde nog veel meer andere zaken. Wist je bijvoorbeeld dat de dikke Bertha een wapen is? Gil toonde ook een interview met Jeanneke. Zij was 4 jaar oud toen een bom op haar huis viel. Ze had 2 zussen. De ene zus verloor haar 2 benen en stierf 2 weken later en haar andere zus was op slag dood.

Na de interessante uitleg gingen we op de fiets! Met Liens mama als volgwagen :) !

Mèrten en Romy, Briek, Abby en Valentine

2) We zijn eerst naar de kerk van Desselgem geweest en daar stond een monument, waarvan niet veel mensen weten dat het er is. Op die gedenksteen staan namen van mensen die gesneuveld zijn tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog. Zo had je de namen van de martelaars, de helden of soldaten en de slachtoffers.

Toen vertelde de gids een verhaal over Henrich Lauer, dat was een Duitser die vanuit het vliegtuig met een mitrailleur schoot op vliegtuigen van de tegenstanders. Hij werd doodgeschoten en begraven in 1917. In 1930 werd hij verplaatst naar de begraafplaats van Anzegem en nog een tijdje later naar Menen. Als hij moest gaan vliegen, droeg hij altijd een dikke sjaal en een dik pak omdat het boven in de lucht zeer koud was en dat je anders half bevroor.

De gids vertelde ook nog een verhaal over paarden die overleden door te eten van taxus (plant). De Duitsers van wie de paarden waren, gaven aan de pastoor van het klooster een militaire boete van 500 frank als hij de haag niet weghaalde.
Imaani en Veva

3) We stopten bij een plaats waar vroeger een vliegveld was (Ooigem flugplatz). Vanaf daar vlogen de Duitse vliegtuigen naar Ieper. Het was fascinerend voor mensen die daar woonden want daar hadden ze nog nooit een vliegtuig gezien. Naast het vliegveld lag de scherpe Leiebocht die nu rechtgetrokken is.

Daarna gingen we naar de tank gaan kijken. De gids (gilles) zij dat in de loop groeven zaten in de vorm van een spiraal waardoor de kogel draaide en rechtuit vloog.
In de koperen huls zit kordiet (kordiet is een soort springstof).  Als je via de onderkant een vuur maakt ontploft het kordiet en door de luchtdruk vliegt de kogel door de loop van de tank. In de granaat zit een timer. Wanneer die af gaat, vliegt de top van de kogel er af en ontploft het kordiet aan de onderkant van de kogel waardoor er  koperen bolletjes ( schrapnel) uit vliegen (een soort wolk van hagel).
Yaron en Manu, Julia en Gilles

4) Op deze stop hebben we geleerd over Herman Göring. Hij was in de Tweede Wereldoorlog de rechterhand van Adolf Hitler. Hij was een oorlogsmisdadiger en daardoor werd hij veroordeeld tot ophanging, maar de dag voor zijn ophanging nam hij een zelfmoordpil.

 In Hulste was er in mei 1917 een Duits vliegveld en daarvoor hebben ze aan vele mensen meubels opgeëist en zelf huizen. In 1917 landden er dus vliegtuigen in Bavikhove.

Jean-Jean en Marie-Renée, Janne en Sagal


5) De Duitse soldaten gebruikten pigtails of zwijnenstaarten  gemaakt in Zweden. Een pigtail of zwijnenstaart is een ijzeren stok met een spiraalvormig ijzeren deel vanonder zodat je de boor snel en stil in de grond kunt draaien. Daarmee konden ze snel prikkeldraad spannen want als ze het met houten palen deden moesten ze die er nog in kloppen en dat duurde langer en maakte veel lawaai. Iedere soldaat had er zo 3 à 4 bij zich.
Nils en Thibault, Daria en Lars


6 & 7) In Hulste kregen we uitleg over Roland Garros. Hij was een van de eerste piloten ooit. Hij schoot veel bommen af zoals in Lendelede. Roland Garros is een Franse piloot. Hij doet aan stuntvliegen en verbreekt graag zijn eigen records en andere wereldrecords met vliegtuigen. In zijn tijd waren de vliegtuigen nog sober, Ze waren gemaakt uit hout en de vleugels waren van katoen.
Zijn verhaal begint als hij zich bij het leger aanmeldt als gevechtspiloot. In 1815 vloog hij boven een deel van de Duitsers toen de vleugel werd geraakt door een Duitse kogel. Daardoor moest hij een noodlanding maken in Hulste.Hij probeerde  zijn vliegtuig in brand te steken want hij had een techniek voor zijn vliegtuig dat de kogels niet in zijn schroeven zouden terechtkomen.Maar dat in brand steken mislukte. Na een paar dagen werd hij gevonden en werd hij opgepakt. Hij kon ontsnappen en in 1918 verongelukt hij in zijn vliegtuig, net voor zijn 30ste verjaardag.

Aan het standbeeld van Roland Garros was er een gezellig plaatsje waar we buiten hebben gepicknickt. Iedereen heeft smakelijk gegeten en de buikjes waren weer gevuld. Toen gingen we weer op stap.
Lotte en Laura, Emma en Mirte-Marit

8 & 9 & 10) We zijn naar verschillende Duitse vliegvelden geweest. Op dit Duitse vliegveld stond ook een Duitse schietbunker, hij had de vorm van een ‘u’.Vanuit de schietbunker stelden ze hun wapens af.

We hadden het ook over Winston Churchill.(1874-1965) Hij was een goeie vriend van generaal Juda. In de 1e Wereldoorlog is hij een politieker geweest en soldaat en dan weer een politieker ,
men zegt dat hij een goede premier zou zijn geweest. Hij was ook minister in de 2e Wereldoorlog. Men zei over hem dat hij te veel politieker was voor een  goede soldaat en te veel soldaat voor een goede politieker. In Desselgem is er een granaat juist voor zijn auto ontploft.

Yana en Parise, Timmy en Anita

11) Op de begraafplaats in Harelbeke liggen Canadezen, Schotten, Britten,  Australiërs, Belgen, Fransen, Amerikanen… 
Het zijn bijna allemaal doden van WO I.  10 graven zijn van soldaten van WO II.  Vele vrouwen moesten opnieuw trouwen met oude  mannen om geld te hebben want toen werkten vrouwen nog niet en hun mannen gingen naar de oorlog en kwamen om.
Vele soldaten worden begraven zonder dat ze de naam weten en de vrouwen en familie weet niet waar hun dood familielid ligt.
De Scot Mac Kenzie was 1 van de eerste doden en werd tussen 3 Duitse soldaten begraven  in Harelbeke begraven. De kinderen van 18 volwassenen  moesten eigenlijk al mee gaan vechten.Een klein graf kost veel voor het onderhoud.
Nina en Shandro, Elena en Michiel

12) Als laatste zijn we naar het kerkhof geweest in Beveren-Leie. Vroeger stond daar de kerk maar die is verdwenen door de oorlog. De Belgen hebben het laten ontploffen zodat de Duitsers geen uitkijkpost hadden. Er ligt op het kerkhof ook een onbekende Ierse soldaat. De soldaat ligt hier nog omdat hij vergeten was om verplaatst te worden. Zijn naam is onbekend maar de gids denkt dat het Wilson Tegart is.
Lien en Norah
 
Stoumont 201815.05.2018


Download een lijst "Wat neem ik mee?"

De voorbije jaren werden we regelmatig geconfronteerd met teken. Het is interessant als u het een en ander van deze beestjes weet. Bekijk het document en KLIK HIER!

Bos en Sport
Route de l'Amblève 88
4987 Stoumont
tel.: 080 78 64 22 (enkel in noodgevallen)

email: bosklassen (at) beveren-leie.be

 
Stoumont 2018 - programma15.05.2018


 
MAANDAG
DINSDAG
WOENSDAG
DONDERDAG
VRIJDAG
07.00
vertrek
(om 7.30u. verzamelen)
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
09.00
  voorbereiding en uitleg Mountainbike
Mountenbike naar Coo
begeleid bezoek aan de grotten van Comblain-au-Pont
WILDCRAFT


Wildcraft betekent “Levenstechnieken in en met de natuur”
Hoe warm blijven, water drinken en eten in de natuur?

 
kamers in orde brengen + inpakken
11.00
aankomst te Wéris
bezoek aan de dolmen en menhirs
beklimming van de Côte-de-Wannes
vertrek naar de burcht van Logne
pick-nick
vrije tijd
wandelingetje
verrassingsactiviteit
13.00
pick-nick
pick-nick
bezoek aan de waterkrachtcentrale van Coo
geleid bezoek aan de burcht van Logne 
pick-nick
terug naar Beveren-Leie
14.00
rit naar Stoumont bezoek aan (Plopsa-)Coo   
 
15.00
aankomst in Stoumont
verkenningswandeling
met de mountainbike terug naar Stoumont vieruurtje
verrassingsactiviteit
terug naar Stoumont
aankomst te Beveren-Leie (17.00u.)
18.30
avondmaal avondmaal avondmaal avondmaal in bed ;-)
19.30
kamers installeren
dammen bouwen
douchen
gezelschapsspelen
douchen
brieven schrijven
"De legende van de Fonds de quarreux"
gezelschapsspelen
douchen
avondspel
gezelschapsspelen

douchen
optreden van de "Mixties"

vrij podium + fuif

 
21.30
in bed in bed in bed vrij podium + fuif  
22.30

    in bed  
 
Stoumont 2018 - foto s en filmpjes15.05.2018

    
Stoumont 2018 - kamernamen15.05.2018

 
OVSG-examen muzische vorming23.05.2018

De opdracht was een installatie maken (volgens Wikipedia is dat: Een installatie als kunstwerk is een ruimtelijk beeld bestaande uit heterogene (afzonderlijke) elementen, door een beeldend kunstenaar opgebouwd, uitgestald of opgehangen op een speciaal daarvoor uitgekozen locatie.) We moesten dus een kunstwerk maken dat gek, raar, angstaanjagend of origineel is. Eerst keken we naar een paar voorbeelden van kunstenaars. Daar zaten een paar leuke ideeën tussen.

Dan mocht iedereen aan de slag. De eerste stap was ideeën verzamelen. De tweede stap was materiaal meebrengen en ons bundeltje invullen. De laatste stap was vandaag 22/5 en dat was de installatie plaatsen.

De resultaten zijn heel erg mooi en goed gelukt!

 
Luistersprookjes01.05.2018

Blauwkapje (versie 1).
Blauwkapje (versie 2).
De 3 chille biggetjes en de wolf.
De nieuwe kleren voor de koningin.
De oliebol en de zes katjes.
Het mooie jonge eendje.
Lepelsteeltje.

 
Toneel over roken29.04.2018

We zijn donderdag 26/04/2018 met het 6e leerjaar naar de Schakel in Waregem geweest.

We zijn eerst aan de school met de fiets vertrokken. Het was een lange rit maar we zijn er toch geraakt. Toen we aangekomen waren hebben we ons geparkeerd dicht bij het speelplein.
Het toneel ging over een jongen van 17 jaar die verslaafd was aan roken. Hij vertelde hoe hij verslaafd werd en over alle slechte dingen van roken.
Het was super interessant en we zijn allemaal van plan om nooit te beginnen met roken!

 
pag. ...

1

... 

2

 

3

 

Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!