zoeken
   


6lj a 6lj b
Gert Troch  Brecht Velghe


Bloed16.01.2017

Donderdag 15 december kwam Liesbeth van Natuur & Wetenschap op school een presentatie houden rond het thema bloed. Ze vertelde ons bijvoorbeeld dat er 5 à 6 liter bloed in een lichaam zit. Bij kinderen is dat 1 liter per 13 kg. Ze toonde ons ook een afbeelding waar een lichaam op stond met rood en blauw bloed. Het denkbeeldige blauwe bloed is het bloed zonder zuurstof.  Het denkbeeldig rode bloed is het bloed met zuurstof. En ze vertelde ook dat je je hartslag op bepaalde plaatsen kunt voelen zoals op je pols, je hals en je hart. Je hart zit een beetje in het midden en een beetje links.

Het leukste deel was wel toen we proefjes mochten doen. We mochten zelf een preparaat maken. Dat was met een echt ziekenhuispipet een druppeltje uiensap op een glazen plaatje doen om te bekijken onder de microscoop. We keken in een microscoop en zagen gezond bloed, maar ook het bloed van iemand met de slaapziekte. Als laatste kregen we een boekje met spelletjes over bloed.

Het was een heel leerrijke en leuke les!
 
Het Sinterklaasbezoek16.01.2017

Vrijdag 2 december kwam de Sint naar onze school! Het vijfde en het zesde leerjaar mochten de kleinste kleutertjes begeleiden naar de speelplaats. Toen we er waren, kwamen de pieten. Maar de Sint was er niet. De pieten zeiden dat de Sint op school bleef slapen om op tijd te zijn. Dus de pieten hebben 3 kindjes meegenomen om de Sint wakker te maken. Toen ze buiten kwamen hebben de pieten zijn kleren helpen aandoen. Er werd toen veel gelach!

Toen we terug naar binnen moesten, is de Sint naar elke klas gegaan en heeft cadeautjes uitgedeeld. Het zesde heeft elfjes geschreven (korte gedichten van 11 woorden) en wie wou heeft die voorgelezen aan de Sint. In de middag hebben we klaaskoeken gegeten en (warme) chocomelk gedronken. Het was super lekker!

Anouk en Jasper

De elfjes...

Koekjespiet
eet koekjes
maakt veel lekkers
heel veel lekker snoep
lekker

Maxim


Sinterklaas
rode mantel
lang wit haar
kinderen zijn braaf geweest
zwartepiet

Timo

SINTERKLAAS
AARDIGE MAN
HEEL VEEL CADEAUS
WAT EEN LEUKE TIJD
DANKJE

Cédric

SINT
VEEL SNOEP
EN LEUK SPEELGOED
DOOR DE LIEVE PIETEN
JOEPIE!

Arne

SINT
ZWARTE PIET
OVER DE DAKEN
ZIEN DOOR DE RAMEN
CADEAUTJES!

Alexander

Sinterklaas
toffe man
met zijn paard
en zijn lange baard
welkom!

Cato

wachten
op cadeautjes
misschien vanavond al
ik ben heel benieuwd
spannend

RienSint
en paard
lopen op daken
komen veel cadeautjes brengen
lief

Anouk

SINT
IK WACHT
LANG OP JOU.
KOM JE NU AL?
SPANNEND

Hanne

SINT
HEILIGE MAN
HIJ IS GELIEFD
GEEFT IEDER KIND PAKJES
NACHT

Luka

Piet
in huis
met de Sint
je hoort hen fluisteren
Stttt....

Amélie

SINT
OP DAKEN
ZONDER EEN PIET!
HOE KAN DAT NU?
ONBEGRIJPELIJK!

Kjento

SINT
MET PIET
EN EEN PAARD
ZE ZIJN ZO LIEF
LEUK

Viktor

Kookpiet
maakt eten
in zijn werkplaats
veel picknicken en marsepein
smullen

Emiel

paard
mooi wit
over de daken
recht in de wind
vrijheid

Kaat

Bruin
een pepernoot
eet ik op.
lekker kruidig, hard, krokant!
Smakelijk !

Steffie

stoomboot
groot schip
Sinterklaas en zwarte piet
onderweg

Daniel

Sinterklaas
toffe cadeautjes
een lange baard
en een mooi paard
WELKOM!

Sita

Wie
wordt jarig
komt van Spanje
geeft veel cadeautjes weg
Sinterklaas

Jasper

SINTERKLAAS
IS DAAR
MET DE BOOT
EN DE ZWARTE PIET
EINDELIJK!

Laura

BOOT
VOL PAKJES
VOOR DE KINDEREN
DIE HEEL LIEF ZIJN
CADEAUTJES!

Yana

CADEAUTJES
VAN SINTERKLAAS
EN LEUKE PIETEN
MET HET WITTE PAARD
FEEST

Justine


Snoep
Pepernoot hier
Speciale lekkere Nick-Nackjes daar
De Sint is klaar
Geweldig

Sarah

SINTERKLAAS
DOOR SCHOORSTEEN
GEEFT VEEL SNOEP
IK IN MIJN BED
SPANNEND

Daan


Sinterklaas
heel leuk
wanneer komt hij?
hopelijk komt hij vannacht
cadeautjes

Janie

Sint
lieve man
te lang wachten
Zwarte Piet heel grappig
eindelijk

Nathan

Sint-avond
schoentje zetten
mooie tekening erin
en hop, naar bed!
spannend…

Felix

Sint-Niklaas
bijna pakjesavond
heel veel cadeaus
kinderen zijn braaf geweest
EINDELIJK

Hava

 
Bouwen van een waterraket25.11.2016
In klas kregen we de opdracht om in groep een waterraket te maken. De bedoeling was om de waterraket zo lang mogelijk in de lucht te laten met behulp van een parachute. Er kwam heel wat voorbereiding bij kijken. Zo moesten we schetsen maken van de raket en van de parachute. Ook kregen we de kans om onze ontwerpen in het echt te testen. Op die manier konden we aanpassingen en verbeteringen aanbrengen om tot een definitief resultaat te komen. Tijdens de werkmomenten mochten we ook foto’s nemen om die dan te verwerken in onze presentatie. In de klas moesten we onze presentatie dan voorstellen aan de jury: meester Gert en Brecht.Op 17/11/2016 zijn we dan met de bus naar de hogeschool Vives in Kortrijk geweest.
Daar hebben we meegedaan aan een wedstrijd voor waterraketten. Toen we  aankwamen moesten we ons gerief op een tafel zetten en daar stonden nummers op. Dat was de volgorde om de raket te lanceren. Onze school heeft de prijs van de creatiefste raket gewonnen. Die groep bestond uit Rien, Cato en Viktor. De raket die het langst in de lucht bleef mocht naar de finale in Nederland gaan, maar de finale is op 1 juni en dan zijn we op bosklassen.

 
Computerles Audacity (muziek bewerken)25.11.2016

We hebben met Audacity liedjes leren bewerken. Eerst mochten we een liedje kiezen op Youtube en daarna moesten we het downloaden op http://www.youtube-mp3.org/nl Daarna konden we het lied openen in Audacity en het bewerken.
We mochten veel experimenteren: stukken wegknippen, het geluid stiller of luider maken, een fragmentje twee maal na elkaar zetten,...
Het is de bedoeling dat we ons liedje voor de Robocup in dit programma bewerken.

Wie thuis zelf aan de slag wil met dit leuke programma kan hieronder lezen hoe dat kan.

Veel plezier ermee!
Daniël


Het programma Audacity is helemaal gratis en bevat geen adware, spyware of andere malware. Je kan het downloaden op http://www.audacityteam.org/

Om liedjes te kunnen opslaan als mp3-bestand heb je een extra plug-in nodig. Je kan die downloaden door HIER TE KLIKKEN.

Een beetje uitleg is te vinden op volgende website: http://pc-en-internet.infonu.nl/tutorials/154521-de-lame-mp3-plugin-voor-audacity-downloaden-en-installeren.html

 
Studiereis 6de leerjaar naar Brussel van 7 november 201624.11.2016

We werden na de herfstvakantie verwacht aan het station van Harelbeke om 7u40. Onze trein vertrok om 7u47. naar Brussel-Zuid. Anouk was niet op tijd en moest dus naar Brussel gevoerd worden  door haar lieve opa Jacques. Toen we aankwamen in Brussel-Zuid, stapten we over op de metro naar de Heizel. Het was 10 uur en we gingen te voet naar het planetarium. Onderweg zagen we allerlei bekende dingen zoals: het Atomium, het Koning Boudewijnstadion en Océade. Aan het planetarium zagen we Anouk en haar opa.


Het Planetarium
Eerst mochten we een tussendoortje eten. Even later namen we plaats in een koepelvormige zaal waar ze licht projecteerden op een wand. Eerst maakte de lesgever enkele afspraken. Hij toonde dan toeristische plekken in Brussel.

We hebben heel veel bijgeleerd. Zoals dit:
 • De zon is 150 miljoen kilometer van ons verwijderd.
 • De maan heet niet maan, maar Selena.
 • De poolster draait nooit mee met de andere sterren.
 • Een rode ster kan elk moment ontploffen.
 • De Aarde is in 2 delen verdeeld: het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. In het noordelijk halfrond ligt de kreeftskeerkring, in het zuidelijk halfrond de steenbokskeerkring.
 • In de zomer staat de zon 63° hoog, in de herfst en in de lente 40°, in de winter 17°.
 • De Aarde draait in een ellips rond de zon.
 • 6 maanden is er op de zuidpool nooit licht en dan is er 6 maanden op de noordpool wel licht en is het er dus nooit donker. En omgekeerd ook.
 • 1 Lichtseconde is 300 000  km, 1 lichtjaar is 9 460 730 472 580 800 km.Nadat we veel nieuwe en interessante dingen hadden geleerd, gingen we naar de ondergrondse trein. Eerst naar de halte Beekkant en dan stapten we over naar het Centraal Station. Om 13u. kwamen we na een korte wandeling aan in het stripmuseum.

Het Stripmuseum
Toen we aankwamen in het stripmuseum werden we in 2 groepen verdeeld.Wij gingen naar het Marc Sleen-museum.Daar kregen we te horen dat op 6 november Marc Sleen overleden was,  dat was wel even schrikken. Hij ging in december 94 jaar worden.
Hij tekende cartoons en karikaturen voor de krant. Maar dat was niet alles, hij tekende ook gewone strips  bv.Nero. Nero was een bekend personage maar in het begin kreeg Nero niet de hoofdrol maar dat was detective Van Zwam. Daarna kreeg Nero de hoofdrol en daarover was er veel discussie.
Er waren nog vele andere personages bv. : meneer en madam Pijp, Cloclo, Adhemar, Petoetje en Petatje, Jan Spier, detective Van Zwam...

Door het overlijden van Marc Sleen kwamen er veel radiojournalisten naar het stripmuseum om sommige leerlingen te interviewen radio.We werden geïnterviewd door BRUZZZ en ook door RADIO 2 WEST-VLAANDEREN EN VLAAMS-BRABANT.

In het eigenlijke sripmuseum staan heel wat stripfiguren in het groot: een Smurf, Lucky Luke met zijn paard, Bobbie en Billie en kuifje. Het bezoek aan het stripmuseum heeft ons veel bijgeleerd. We deden ook leuke spelletjes. We moesten geluiden nabootsen en die geluiden kwamen veel voor in strips. Dan was het de bedoeling dat de andere raadden wat hij of zij aan het nabootsen waren. De uitstap was geslaagd!Na het leren en ontspannen in het stripmuseum kwam de stadsgids aan om 15.30u. Met gids Yves of gids Kaat  maakten we een wandeling door de stad Brussel.

De stadswandeling (groep 1)
Onze gids was Kaat.
We zijn begonnen in de Zandstraat, de straat avn het Stripmuseum. Die straat is speciaal omdat men er ieder jaar een meiboom plant. Die beuk wordt zorgvuldig uitgekozen in het Zoniënwoud. Die meiboom moet gepland worden op 9 augustus voor 17u, anders moeten de Leuvenaars hem planten.

Daarna gingen we naar een chique hotel waar vroeger een muur stond tot er een vrachtwagen tegen reed. Ze hebben hem opnieuw gebouwd in het hotel maar het was een valse. Ze wilden geen echte meer in hun hotel. De enige echte muur staat in de parking ernaast!

We hebben ook Manneke en Jeanneke Pis bezocht. De kinderen die Manneke Pis nog niet gezien hebben dachten dat hij in het echt groter was.

WIST JE DAT…
Jeanneke Pis geen legende heeft en Manneke Pis meer dan 10. Daarom is zij minder belangrijk!
Manneke Pis  meer dan 700 kostuums heeft en Janneke Pis 0!
een meiboom een feestboom is!De stadswandeling (groep 2)

We begonnen de stadswandeling om 15.30u. Onze gids Yves gaf ons een leerrijke rondleiding. Onze stadswandeling begon bij de nationale bank van België. Sinds de invoering van de euro is de Nationale Bank van België, afgekort de NBB, een van de deelnemers aan het Eurosysteem, waarvan de Europese centrale bank met  de zetel in Frankfurt het centrum is. Het tweede wat we tegenkwamen was de Kathedraal van Sint-Michiel en/of Sint Goedele. Onder de Kathedraal liggen hele oude stenen, ouder dan de stenen waarmee de Kathedraal gebouwd is. Als je binnen wilt om de oude stenen te bewonderen dan moet je er wel voor betalen. Hieronder nog een paar wist-je-datjes!

Wist je dat…
 • de kathedraal gebouwd is in 1450 ?
 • de kathedraal met kalksteen is gebouwd?
 • de kathedraal bijna ingestort is? Dat was in het jaar 1997!
 • de kathedraal op zand gebouwd is ?
 • de Kathedraal geopend is in het jaar 1519 ?
 • Brussel 1100 jaar oud is?
Zo liepen we verder naar het oudste winkelcentrum van Brussel (gebouwd in 1842). Ook hierover een paar wist-je-datjes.
Wist je dat…
 • chocoladebonen uit Afrika komen ?
 • de prijzen in de winkels héél duur zijn?
We hebben to slot ook Manneke Pis mogen bewonderen in zijn studentenuniformpje/ helikopteruniformpje.

Na de ‘natte’ wandeling namen we de trein om 18.20u. naar het station van Harelbeke. We kwamen aan om 19.36u. Daar stonden onze ouders op ons te wachten. Op weg naar huis hadden we nog veel te vertellen.


Met speciale dank aan onze gids, meester Gert, meester Brecht, juf Elke, juf Ingrid, radio 2 en aan de schoonpapa van meester Gert.Daarvoor duizendmaal dank!
 
 
Spelletjes met kleuters16.11.2016

Maandag 17 oktober speelden we spelletjes met de kleinste kleutertjes. Iedereen kreeg twee kleuters om te begeleiden. Er stonden spelletjes op de tafel en de kleuters mochten uit die spelletjes kiezen. Wij moesten de spelletjes uitleggen maar dat ging niet zo makkelijk.

Het was  superleuk!!!


groetjes Timo en Maxim
 
Pompoenen uithollen27.10.2016

Donderdagnamiddag 20/10/2016 hebben we met heel het 6de leerjaar pompoenen uitgehold. We moesten elk een pompoen meebrengen zodat we genoeg pompoenen hadden om uit te hollen. Er waren ook heel wat pompoenen uit onze moestuin voor wie er geen had.

De meester gaf allereerst uitleg hoe je de pompoenen langs de bovenkant moest uitsnijden en dan mochten we het zelf proberen. Dat lukte bij iedereen redelijk goed. Daarna gingen we nog een stapje verder met het vuilste werkje: alles uithollen. We moesten met een ijsschepper of een stevige lepel het vruchtvlees weghalen. Er zaten veel pitjes in! Bij sommige van de kinderen zaten er ook veel draden in. Die moesten we er dan uithalen met onze handen. Lekker vies! Op het einde mochten we dan onze gezichtjes op de pompoenen tekenen. Je mocht kiezen welk gezichtje. Dat was leuk want er had niemand hetzelfde griezelige gezicht.

Toen alle pompoenen klaar waren moesten we per 5 op de foto met onze pompoen.We hebben ook nog een groepsfoto genomen met al onze uitgeholde pompoenen. We hebben dan ook nog krantenpapier in onze pompoen gestoken zodat ze zouden uitdrogen. De kinderen mochten de pompoen niet meenemen naar huis want we gingen ze houden voor versiering bij de inkom. Dus als u onze uitgeholde pompoenen wilt komen bekijken moet u naar de inkom komen.

Groetjes
Steffie en Kaat


 
De eerste leerlingenraad20.10.2016

Rien en Kaat zijn voor de eerste keer naar de leerlingenraad geweest.
Dat was zeer tof!

We hebben over veel dingen gepraat, maar het hoofdpunt was: de vragenlijst van vorig jaar die iedere leerling heeft moeten invullen. Dat houdt in: zeggen hoe je de school vindt, vind je het klaslokaal gezellig enz...
We spraken het meest over pesten. Er waren wel een paar kinderen die invulden dat ze soms wel eens gepest werden. Er waren ook wel kinderen die zagen dat andere kinderen gepest werden. Dat zouden we graag vermijden. Als het gebeurt, dan moeten ze dat komen zeggen tegen de juf, de meester, juf joke of tegen mama en papa zodat het opgelost geraakt.

Wij, de leerlingenraad, zullen zorgen dat problemen worden vermeden, of hier en daar iets leuks aan de school toevoegen. We zullen ook ervoor proberen zorgen dat al de kinderen van de school gelukkig zijn.
Bv: in de vorige jaren werd er besloten een vogelnest te plaatsen, die is er nu ook.
Voor zulke dingen zullen wij dus proberen zorgen.
Wij doen ons best voor de school, jullie ook voor ons?

De leerlingenraad is een aanrader voor iedereen vanaf het derde leerjaar.
Groot of klein, het maakt niet uit!

O ja: op de eerste leerlingenraad kregen we ook een drankje en een zakje chips.

Van je leukste leerlingen van het zesde leerjaar:
Kaat en Rien
 
De groene ridders hebben een probleem!20.10.2016

Hallo, wij zijn Groene Ridders. Dat zijn kinderen van deze school die meewerken aan een milieuvriendelijke school.

We hebben een groot probleem, namelijk dat er teveel half opgegeten fruit wordt weggegooid.
We hebben al eens samen gezeten en naar oplossingen gezocht. Onze oplossingen zijn:
 • woensdag krijgen we fruit van school en de restjes kan je mee naar huis nemen
 • fruit van thuis in een potje of een zakje steken
 • fruit thuis snijden en zo meenemen
Maar ook wij, de Groene Ridders kunnen enkele dingen doen:
 • elke dag iemand bij de compostvaten zetten (met een beurtrol)
 • reclame maken om geen fruit weg te gooien
 • een artikel in de schoolkrant zetten  

Wij als groene ridders strijden er voor! Jullie ook?

Groetjes,
de groene ridders
 
Waterraket voor de technologie olympiade.12.10.2016

We moesten informatie verzamelen over raketten en meenemen naar school want we gaan een waterraket bouwen. De bedoeling is om de raket zo lang mogelijk in de lucht te houden met een parachute.
Ze verdeelden ons in groepjes van 3 of 4. Eerst maakten we een parachute, daarna gooiden we hem uit het raam om de parachute te testen.

Later bouwen we de raket nog. Het is de eerste keer dat we deelnemen aan de wedstrijd. De wedstrijd gaat door in Kortrijk. Iedereen kijkt er naar uit want het gaat heel leuk worden!!

Timo en Maxim

 
pag.

1

 

2

 ...

3

... 

4

 

Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!