Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
zoeken
   


3kl K3A 3kl K3B
Winnie Claerhout  Eline De Smyter
3kl K3A 3kl K3B
Winnie Claerhout  Eline De Smyter
3kl K3A 3kl K3B
Winnie Claerhout  Eline De Smyter


Pluk van de petteflet21.06.2018
Maandag knutselden we verder aan Pluk of Aagje, we oefenden ook ons afscheidsliedje in die we gaan zingen op de diplomering. In de namiddag speelden we in de hoeken.We sloten af met het 2de deel van de film 'meester kikker'.

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk, 'een list'. Daarna knutselden we verder en mochten we in ons Plukboekje werken.

In de namiddag gingen we eerst gaan turnen van juf Isabelle en daarna mochten we spelen in de hoeken.

Woensdag luisterden we naar het verhaal van 'Zoem de bij' en we zongen het liedje van 'zoem', het verhaal gaat over de overgang naar het eerste leerjaar.

Daarna oefenden we ons afscheidsdansje in voor op de diplomering.
Na de speeltijd gingen we op zoek naar de huisnummers van de Petteflet, we mochten nu per 2 zelf op zoek gaan naar hetzelfde huisnummer zoals op de foto.Donderdag mochten we onze seizoenskalender wijzigen. De wijzer mocht nu op de ZOMER staan.

We vierden ook de verjaardag van Leila. Anna-Lucia kon heel snel rader wat er in de geheime verjaardagsdoos zat.

Daarna mochten we op bezoek gaan naar het 1ste leerjaar. De leerlingen hadden voor elke kleuter een wenboekje gemaakt.


Na de speeltijd mochten we proeven van de heerlijke, creatieve cupcakes van Leila.

In de namiddag mochten we gaan turnen met juf Isabelle en speelden we nog even in hoeken. Meer foto's van de  brugklas en Leila haar verjaardag staan op de schoolwebsite.
Vrijdag hadden we een gezellig gesprekje over wat we het leukste vonden in het voorbije schooljaar en we maakten er een mooie tekening van. We knutselden ook nog verder aan Aagje of Pluk.

's Middags smulden we samen met alle kleuters van frietjes met frikandel.


Meer foto's op de schoolwebsite.
In de namiddag gingen we nogmaals op stap op zoek naar het laatste huisnummer die we de vorige keer niet gevonden hadden... Na lang zoeken kwamen we tot de vaststelling dat die mensen een nieuwe brievenbus hadden, dus we konden nog lang zoeken naar de witte brievenbus met cijfertje 9....

In de namiddag genoten we buiten van het mooie weer.

Wat ga ik deze fantastische kleuters zo missen, dus volgende week gaan we enorm genieten van ons laatste weekje samen als KIKKERKLAS.

 
Pluk van de Petteflet17.06.2018
Maandag begonnen we ons thema met een vervolgverhaal van Pluk. We begonnen ook al aan onze diplomahoedjes, want weldra studeren onze kleuters af...

Lea bracht ook een nieuw vriendje mee naar onze klas, ze had een klein kikkertje mee.

Mooi om eens van dichtbij te zien, in de namiddag lieten we het terug vrij in de natuur.


We leerden ook ons afscheidsliedje aan voor op de diplomering. In de namiddag speelden we buiten in de hoeken en we sloten af met de film van 'Meester kikker'.
Dinsdag speelden we eerst taalspelletjes van Pluk en daarna mochten we zelf een tafereel schilderen van Pluk naar eigen keuze. Het was leuk om eens heel groot te mogen schilderen.

Net voor de middag luisterden we naar een vervolgverhaal van Pluk. In de namiddag gingen we eerst turnen met juf Isabelle en daarna mochten we in de hoeken spelen.Woensdag kregen we bezoek van de Politie. Hij kwam alles uitleggen over de werking van de Politie, zijn kledij, de voertuigen en wat ze precies allemaal doen. We mochten ook eens een ritje doen met de combi, dat vonden we natuurlijk heel leuk.

meer foto's op de schoolwebsite.
Na de speeltijd brachten we onze nieuwe letter Z van ZAZA (de kakkerlak) aan. We keken naar de verschillende voorwerpen die de kleuters hadden meegebracht.

Donderdag vierden we de verjaardag van Loïs, hij bracht een lekker, creatief  en gezond dessert mee naar de klas. (meer foto's op de schoolwebsite)

We gingen ook gaan zwemmen met juf Isabelle en in de namiddag mochten we spelen in de hoeken.

Luca, Simon en Louis maakten de petteflet van Pluk met clics.
Vrijdag had Loïs de geheime verjaardagsdoos terug mee naar de klas. We waren heel nieuwsgierig. Het werd heel snel geraden door de 3 meisjes, ze hadden heel goed geluisterd naar het geluid die de auto en het mannetje maakte bij het schudden van de doos.

 We zijn ook begonnen aan ons knutselwerkje. Iedereen mocht kiezen of ze een Aagje of en Pluk wilden knutselen.

In de namiddag speelden we in de hoekjes.

 
Project 11210.06.2018
Maandag waren we allemaal heel erg nieuwsgierig wat er in de verjaardagsdoos zat van Emlin. We luisterden heel goed bij het schudden van de doos, we hoorden nauwelijks of niets... Zo kon Anna-Lucia heel snel raden wat het was, ze zat er van de eerste keer boink op... een knuffelbeer en inderdaad die maakt nauwelijks of geen geluid...

Daarna vaarden we samen met een Brandweerbootje op de golven van de zee, we deden natuurlijk alsof...
Nu hadden we meer plaats nodig en gingen we buiten in golven bewegen rond krijtstippen op de speelplaats.

Na de speeltijd tekenden we golven op papier.

In de namiddag speelden we in de hoeken.


Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk 'JAM'. Daarna kwam de 2de groep aan de beurt om de schrijfmotoriek van de golven van de zee te tekenen en daarna te overschilderen met waterverf. Net voor de middag mochten we 1 per 1 ons Vaderdagversje opzeggen. In de namiddag speelden we in de hoeken;


We sloten af met turnen van juf Isabelle.
Woensdag mochten we elk om beurt vertellen over het beroep en/of hobby van onze papa.

meer foto's op de schoolwebsite.
Ook de papa van Louis kwam langs om meer te vertellen over zijn beroep als advocaat.


Zelfs de juf mocht de kledij eens passen ;-)

Donderdag luisterden we eerst naar het verhaal van ARGUS. Daarna vouwden we een brandweerbootje volgens stappenplan. We werkten ook al onze werkjes af. Net voor de middag oefenden we een evacuatie met SIS de slang. Zo leerden we rustig te blijven en in een lange slang naar buiten te stappen en de juiste pictogrammen te volgen. Nu weten we perfect hoe en langs waar we moeten evacueren. In de namiddag mochten we eerst turnen met juf Isabelle buiten en daarna speelden we buiten in de hoeken.

Vrijdag werden we verdeeld in groepjes en mochten we samen een huis tekenen met daarin 6 of 7 ramen. We tekenden ook Brand uit het bovenste raam. Daarna mochten we een hinkelspel spelen volgens de juiste volgorde van de cijfers.Na het hinkelspel mochten we de branden blussen met waterspuitjes en daarna probeerden we te mikken op het juiste cijfer,...niet gemakkelijk!
In de namiddag mochten we als beloning naar het speelplein gaan spelen.

Als afkoeling kregen we een verfrissend drankje;

Meer foto's op de website.

We wensen alle papa's een fijne Vaderdag toe, geniet van jullie cadeautje.


 
Wij zijn bij de brandweer - week 103.06.2018
Maandag zijn we gestart met ons nieuw thema. We maakten samen een woordenweb op met al de dingen die we reeds wisten over de brandweer. We noteerden ook wat wij graag no wilden te weten komen. Daarna luisterden we naar het verhaal 'BEL 112'. Na de speeltijd werkten we verder aan ons Vaderdagwerkje, maar daar kunnen we helaas nog niets meer over vertellen. We werkten ook in een brandweerboekje.

We keken ook naar het vele materiaal die de kleuters zelf meebrachten, waarvoor dank.


In de namiddag speelden we buiten in de hoeken met het mooie weer. We sloten af met een de film van Brandweerman Sam.

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. We knutselden verder voor papa en we leerden ons Vaderdagversje. Maar dit blijft nog even geheim. In de namiddag gingen we turnen met juf Isabelle en speelden we nog even buiten in de hoeken. Daarna bedachten we enkele vragen die we morgen kunnen stellen aan de brandweerman.

Woensdag was het zo ver, de brandweerman kwam op bezoek. We mochten in zijn wagen kijken en hij toonde allerlei materiaal en kledij. We kregen ook foto's te zien van wat de brandweer eigenlijk allemaal doet en dat is meer dan alleen maar brand blussen,...

Voor meer foto's zie de schoolwebsite - foto's.

Donderdag was het de verjaardag van Emlin, ze verjaart in de vakantie, maar we vierden het nu al in de klas.

We speelden een symbolenspel over gevaarlijke producten en keken naar de gevarensymbolen.


We deelden de prenten in groepjes en kregen tips wat we allemaal moesten doen of niet doen... De goede raad kregen we van BRAVO, naar de slechte tips van VLAM luisterden we niet.

Net voor de middag mocht Axelle iets vertellen over het beroep en de hobby van haar papa. Volgende week komen de andere kleuters aan de beurt.

In de namiddag aten we een lekker verfrissend ijsje voor Emlin haar verjaardag.


Daarna speelden we nog even in de hoeken.Vrijdag keken we in een informatief boek van de brandweer, we vergeleken hoe het vroeger en nu was bij de brandweer en we keken naar alle verschillende voertuigen van de brandweer.
Daarna gingen we zelf aan de slag en mochten we een watersproeier maken adhv een rietje, een schaar, kleefband en een satéstokje. We mochten daarna zelf gaan testen in de watertafel of onze watersproeier werkte...
We herhaalden nogmaals ons Vaderdagversje en maakten ons eigen spiekbriefje. In de namiddag speelden we in de hoeken.

Volgende week werken we verder rond de brandweer. En wie weet kunnen we de waterbrandweerslang eens uittesten met het mooie weer.


 
Hé, ga je mee naar Afrika? week 227.05.2018
Dinsdag vertrokken we op schoolreis naar het Boudewijnpark met de volledige kleuterafdeling. We hadden een DOLFIJNe dag. (meer foto's op de schoolwebsite)
Woensdag deden we schrijfdans, we tekenden een afrikaanse hut op het ritme van de muziek. Na de speeltijd was er een reisje rond de wereld in de turnzaal.


Donderdag keken we naar praatplaten van hoe ze in Senegal feest vieren, we vergeleken dit met hoe wij feest vieren. Na de speeltijd mocht de 2de groep schrijfdans doen.

Net voor de middag speelden we met onze zelfgemaakte regenbuis op het ritme van ons Afrikaans liedje. het klonk alvast heel mooi. In de namiddag speelden we buiten in de hoeken en we sloten af met het vervolgverhaal van Pluk.
Vrijdag keken naar fotoprenten van hoe ze in Senegal eten; op de grond en ze eten allemaal uit 1 schotel... Daarna gingen we zelf aan de slag en maakten heerlijke Afrikaanse melktaart. (meer foto's op de schoolwebsite)


We hadden nog wat pudding over, dus konden we al eens voorproeven, hmmmm...We sloten af met een gezellig eetmoment in de zitarena samen met de giraffenklas. Geen bordjes of bestek, we aten op zijn Afrikaans uit 1 dezelfde schotel.

Voor de liefhebbers, dit is het recept;
 
Hé, ga je mee naar Afrika?14.05.2018
Vanmorgen vertelden we uitgebreid over het lange weekend en over het feest van de mama's. Ons nieuwe thema werd geïntroduceerd met een filmpje van Senegal. Daarin maakten we kennis met Daba. Een 6-jarig meisje Daba, dat in Senegal woont.

We maakten de vergelijking met onze leefwereld en bespraken de vele verschillen. We maakten kennis met onze klaspop DABA.

We bekeken ook de vele meegebrachte spullen van de kleuters.

We proefden heerlijke bananenchips, een typische lekkernij uit Afrika. In de namiddag mochten we naar de Afrikaanse klas en mochten we met allerlei typische materialen en klederdracht spelen.Meer foto's op de schoolwebsite.
We sloten af met het fotoverhaal van 'Daba en haar vriendjes'.
Dinsdag werkten we klasoverschreidend met de volledige kleuterafdeling. De kleuters werden in 8 dierengroepjes verdeeld, alle leeftijden door elkaar. Om het kwartier konden ze een andere workshop volgen; Er werd met afrikaanse muziekinstrumenten gespeeld, er werden poppen gewassen, er was een overloopspel met water op het hoofd, er werd een afrikaans verhaaltje verteld, er was een kookactiviteit, er werd schrijfdans gegeven op afrikaanse muziek en tenslotte nog gedanst op muziek. Een leerrijke voormiddag.meer foto's op de schoolwebsite.
In de namiddag speelden we in de hoeken buiten en we sloten af met het vervolgverhaal van Pluk 'de hasselbramen'.
Woensdag luisterden we naar het verhaal van 'trommelhandjes' en werkten we verder aan onze afrikaanse regenbuis.


Na de speeltijd kwam juf Lore op bezoek met haar babymeisje 'Mariama', ook haar man Bouba kwam om djembé te spelen en wij mochten meedansen en zingen.


meer foto's op de schoolwebsite.

Donderdag keken we naar Daba haar kleren, we vergeleken onze kledij met de kledij in Senegal. Daarna mochten we gaan zwemmen met juf Isabelle. Net voor de middag zongen we ons afrikaans liedje 'Ooleelee'.
In de namiddag speelden we in de hoeken buiten.


We sloten af met het eerste deeltje van de film 'Kirikou en de mannen en de vrouwen'.
Vrijdag keken we naar een praatplaat van het vervoer in Senegal. We maakten de vergelijking met het vervoer hier in België en mochten even doen alsof we meereden met de car rapide...

Na de speeltijd knutselden we verder aan onze regenbuis en maakten we vriendschapsbandjes.


In de namiddag speelden we buiten in de hoeken.
We tellen nu af naar de schoolreis...nog 4 keer slapen en het is zo ver, dan gaan we naar het Boudewijnpark met de volledige kleuterafdeling. Volgende week werken we nog verder aan ons thema rond Afrika. Er staan nog een heleboel leuke dingen gepland; o.a. een reisje rond de wereld, spelen met Afrikaanse instrumenten en vrijdag maken we een Afrikaanse melktaart,hmmmm
 
Mama de liefste13.05.2018
Maandag luisterden we eerst naar het verhaal van 'Mama Lief', we vertelden welke mama wij hadden... Mama mooi, mama zoet, mama vliegensvlug, mama knuffel, mama bliksem, mama muziek,....
We keken ook naar onze sierboon, want wat groeit deze super snel...

Daarna gingen we aan de slag aan de werktafel en versieren we onze tas om ons moederdagcadeautje in te verpakken.


We herhaalden nogmaals ons moederdagversje.
In de namiddag mochten we lekkere pannenkoeken eten van de mama van Leila. Haar mama, is 'mama zoet' omdat ze zo heerlijk kan koken. Nogmaals dank voor de heerlijke pannenkoeken.Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk en brachten we onze nieuwe letter M aan.

Na de speeltijd schilderden we het portret van onze mama en werkten we al onze werkjes af.
We maakten ons ook mooi in het mamahoekje;Net voor de middag mochten we elk om beurt ons moederdagversje individueel opzeggen. Onze zelfgemaakte prenten zorgden voor een houvast.

In de namiddag mochten we eerst turnen met juf Isabelle en daarna maakte de juf onze nageltjes mooi voor de liefhebbers.


We sloten af met een toast op het afscheid van de de stagaire juf van de giraffenklas. Ook wij kregen een uurtje turnen van haar.

We maakten nog ons eigen spiekbriefje om ons moederdagversje op te zeggen.

'k Wens alle mama's een fijne moederdagdag toe. Geniet intens al de liefde van jullie kindjes. De mamafoto's staan op de schoolwebsite.

Een groot hart voor al die lieve mama's;
 
Mama lief06.05.2018
Woensdag begonnen we met het nieuwe thema rond 'mama lief'. We vonden het super spannend om te raden wat er in de geheime verjaardagsdoos zat van Anna-Lucia. Het was uiteindelijk Leila die het kon raden.

En tot onze grote verwondering zagen we dat onze pronkboon in onze zelfgemaakte serre reeds was uitgekomen. Zo mooi om van dichtbij het groeiproces waar te nemen...

Laurens zijn pronkboon is ook reeds uitgekomen en daar was hij enorm fier op.

 We oefenden volop ons versje voor de mama's. Aan de werktafel mochten we onze schrijfmotoriek inoefenen met krullebol.


Donderdag vierden we eerst de verjaardag van Laurens, hij werd 6jaar en trakteerde ons met heerlijke wafeltjes. Amélie kon raden wat er in de geheime doos zat, we hadden wel 2vragenrondes nodig om het te kunnen raden...

Na de speeltijd werkten we verder aan ons moederdaggeschenkje en luisterden we nog naar het vervolgverhaal van Pluk. In de namiddag mochten we gaan turnen met juf Isabelle en genoten we van het zonnetje buiten.
We sloten af met het laatste deeltje van de film 'Jaap en de bonenstaak'.

Vrijdag mochten alle kleuters elk om de beurt vertellen over de hobby of het beroep van hun mama, dit aan de hand van een meegebracht voorwerp. (meer foto's op de website)

Na de speeltijd werkten we verder aan onze moederdaggeschenkje, maar helaas krijgen jullie daar geen foto van te zien... nog even geduld... ;-)
Net voor de middag zongen we een frans liedje samen met Lou Lou.
In de namiddag speelden we onder een stralende zon buiten in de hoeken.


Volgende week leren we verder over onze mama's. Vergeet niet woensdag is het pedagogische studiedag, dus een extra lang weekend.


 
Jaap en de bonenstaak22.04.2018
Maandag luisterden we eerst naar het sprookje van 'Jaap en de bonenstaak'. We vlogen terug naar sprookjesland en de bonenstaak nam ons mee naar het kasteel van de reus. Een prachtig sprookje.
Na de speeltijd begonnen we aan ons moederdaggeschenkje. Helaas zijn daar geen foto's van, anders is het geen verrassing meer...  Net voor de middag brachten we de nieuwe letter B aan van BONENSTAAK.


In de namiddag speelden we in de hoeken en we sloten af met het eerste deel van de film van het sprookje 'Jaap en de bonenstaak'.Dinsdag luisterden we eerst naar het vervolgverhaal van Pluk, 'het hasselbosje'. Daarna bekeken we een filmpje van hoe een boon groeit. Aan de werktafel gingen we dan zelf aan de slag en mochten we zelf een boon planten.We legden ook het sprookje in de juiste volgorde en speelden een rijmmemory. Net voor de middag herhaalden we ons mama liedje voor de mama-verwendag van morgen.
In de namiddag gingen we turnen met juf Isabelle  en speelden we in de hoeken.

Woensdag was het dan uiteindelijk zo ver, alle mama's van onze klas kwamen op bezoek, de ene groep voor de speeltijd voor de poppenkast en relaxatie en de andere groep na de speeltijd voor activiteiten in de klas. Het was super leuk om al die lieve mama's op bezoek te hebben in ons klasje.

Donderdag vierden we de verjaardag van Amélie. Eerst trokken we naar de moestuin van bloemen Deconinck, we konden al heel wat groentjes zien groeien; bloemkool, boontjes, snoeptomaatjes, aardappelen,... we kregen zelfs een rabarber mee naar de klas om eens te proeven.... maar heel weinig kleuters vonden dit lekker.


We proefden we lekkere K3 cupcakes van Amélie en zongen en dansten voor haar verjaardag. Na de speeltijd werkten we verder aan ons moederdaggeschenkje en onze werkjes.

In de namiddag mochten we turnen met juf Isabelle en speelden we in de hoeken.

Vrijdag waren we super nieuwsgierig wat er in de geheime verjaardagsdoos zat van Amélie. Het was uiteindelijk Loïs die heel snel kon raden dat er een speelgoedhondje in de doos zat.

We vierden vandaag ook de verjaardag van Anna-Lucia, die 6jaar wordt dit weekend.

We aten lekkere chocolademousse.

Daarna mochten we nogmaals naar het sprookje luisteren van Jaap, maar nu kwam er veel wiskunde in voor. We toonden de getalgroepen aan, we telden terug, we maten de bonen,....
Na de speeltijd werkten we al onze werkjes af

en in de namiddag speelden we in de hoeken.

Volgende week werken we rond onze lieve mama's. Een prettig verlengd weekend!
 
Ga je mee naar sprookjesland?22.04.2018

Deze week lieten we ons onderdompelen in de sprookjeswereld. Maandag begonnen we met een woordenweb rond sprookjes. Welke sprookjes kennen we? Welke personages? Goede of slechte? Hoe herken je een sprookje?...


Daarna luisterden we naar het sprookje 'De kikkerprins'.


Na de speeltijd mochten we een potje bekleven met papier-maché.

In de namiddag speelden we in de aangepaste themahoeken.
Dinsdag luisterden we eerst naar het vervolgverhaal van Pluk en mochten we ons lievelingssprookje schilderen. Het werden mooie resultaten.

De andere kleuters mochten ondertussen verder werken in hun sprookjesboek.

Net voor de middag leerden we het versje van het sprookjeshuis aan.
In de namiddag mochten we eerst turnen met juf Isabelle. We sloten af met het sprookje van Ussun Bosi, een niet zo bekend sprookje. Dit werd verteld met de kamishibai.


Woensdag luisterden we met de CD naar het sprookje van Pinokkio. We kozen zelf een gemakkelijke positie, al liggend of al zittend luisteren...Daarna mochten we zelf als marionetten dansen. De helft van de kleuters werden een houten pop en de andere kleuters mochten letterlijk de touwtjes in handen nemen.Na de speeltijd trokken we naar het sprookjesbos en lieten we ons volledig over aan de fantasiewereld van de sprookjes. We speelden een bewegingsverhaal buiten en de kleuters leefden zich volledig in in hun rol...

Donderdag schilderden we eerst ons potje van papier-mache in. We tekenden ook een sprookjeswolk en werkten verder aan ons boekje.

Net voor de middag speelden we een raadselspelletje 'Welk sprookje ben ik?'. In de namiddag mochten we gaan turnen met juf Isabelle. In de namiddag genoten we van het mooie weer en mochten we buiten spelen in de hoeken;We sloten af met het sprookje van 'Roodkapje'. De papa van Axelle kwam ons dit sprookje vertellen en bracht zelf de poppenkastpoppen mee van de figuren uit het sprookje.

Enkele kleuters mochten het sprookje eens naspelen in de poppenkast.

Vrijdag luisterden we naar het sprookje van 'Hans & Grietje'. Daarna mochten we zelf een snoephuisje maken met onze lievelingssnoepen. Wat was het moeilijk om nog niet te proeven van al die heerlijke snoepjes...

In de namiddag konden we terug spelen onder een stralend zonnetje maar dan wel in de schaduw.
Volgende week werken we 1 sprookje uit 'Jaap en de bonenstaak'. Wie thuis spullen heeft rond tuinieren, mag deze gerust meebrengen.


 
kleuterproject het allermooiste ei deel 209.04.2018
Maandag oefenden we ons dansje nog eens in op het grote podium. Daarna gingen we aan de slag met het 2de deel van ons paasknutselwerkje.
Net voor de middag mochten we onze meegebrachte chocolade uithalen, we waren heel erg verwonderd toen we hoorden waar de chocolade eigenlijk vandaan kwam... van de cacaoboom...


We keken naar de verschillende vormen en kleuren en mochten natuurlijk ook eens proeven van die heerlijke chocolade.


In de namiddag speelden we in de hoeken;We sloten af met het kijken naar het 2de deeltje van het toneeltje van de juffen.
Dinsdag deden we nog eens ons dansje en luisterden we daarna naar het vervolgverhaal van PLUK. Na de speeltijd mochten we elk een prent kiezen uit het verhaal van het allermooiste ei. Dit mochten we dan naschilderen.

We leerden een frans versje aan 'petits poussins'
In de namiddag mochten we gaan turnen met juf Isabelle en daarna speelden we in een hoekje.

We sloten af met de paasfilm 'HOP' en mochten eens naar onze eigen danstalenten kijken. De juf had ons eens gefilmd toen we het dansje oefenden op het podium.
Woensdag was het generale repetitie, we keken naar het toneeltje van de juffen en de dansjes van alle kleuters. Het werd al een mooi geheel. Het 1ste en 2de leerjaar waren onze toeschouwers. Yelena had de geheime verjaardagsdoos mee en waren heel benieuwd wat er precies in de doos zou zitten. Axelle kon het uiteindelijk raden wat het was na 2 gouden tips van Eveline en Leila.

Na de speeltijd verdeelden we ons in 3 groepjes en mochten we elk naar eigen creativiteit SAMEN met ons groepje het 'allermooiste' ei maken.


De ene groep begon al heel snel met iets te maken, terwijl het bij de andere groepen wat langer duurder vooraleer een initiatief werd genomen. Het resultaat mocht van de 3 groepen gezien worden...


De juf vond dat alle 3 de groepen gewonnen waren. En zonder dat ze het wisten van elkaar hadden ze eigenlijk elk een ei gemaakt uit het verhaaltje. Kunnen jullie raden welk ei er van Puntje, Langelat en Hanekam zijn?
Donderdag vierden we de verjaardag van Yelena. Yelena had de ingrediënten mee om lekkere K3-cupcakes te maken.

Na het zwemmen mocht Yelena de cakejes versieren met slagroom en versiering.

Daarna heerlijk smullen en samen feest vieren.


We speelden net voor de middag een spelletje waar we op zoek gingen naar het sprekende ei in de klas.
In de namiddag speelden we in de hoeken.
We sloten af met het beluisteren van ons eigen stemmen die het verhaal van 'het allermooiste ei' vertelden.

Vrijdag begonnen we met enkele taalspelletjes, we rijmden erop los. Daarna mochten we rond de kooktafel zitten en elk om de beurt chocolade vogelnestjes maken.Daarna de chocolade laten hard worden en ondertussen legden we al onze spullen klaar voor het grote optreden in de namiddag.

In de namiddag waren we allemaal heel enthousiast voor het kleuterproject. We schitterden allemaal op het podium.

Super trots op mijn haantjes en mijn kipjes van de kikkerklas.


Een prettig paasverlof met hopelijk veel zon.
groetjes,
juf Eline 
kleuterproject het allermooiste ei25.03.2018
Maandag gingen we van start met ons kleuterproject. We luisterden geboeid naar het verhaal van 'Het allermooiste ei'. Daarna gingen we aan de slag aan de werktafel en mochten de jongens hun hanenkroon knutselen.


Terwijl de meisjes andere werkjes mochten uitvoeren.


In de namiddag speelden we in de hoeken;


De paassfeer is al duidelijk te zien in onze klas, nogmaals dank aan de mooie paastak van Axelle.
Dinsdag oefenden we ons dans voor het eerst op het grote podium in de turnzaal. Daarna luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk, de oude visser. Axelle werd vandaag 6jaar, dus tijd voor een feestje in de klas.

We kregen ook bezoek van de kip van Simon die een hele dag bij ons kwam logeren. De kip voelde haar snel op haar gemak in onze klas.


Yelena had juist geraden wat er in de geheime verjaardagsdoos zat van Axelle, Louis had al een tip in de goede richting gegeven, maar het was niet gemakkelijk.

De meisjes mochten nu hun kippenkroon maken aan de knutseltafel.

We leerden ook een liedje aan van 'het allermooiste ei' op de melodie van 'altijd is kortjakje ziek'.
In de namiddag gingen we turnen met juf Isabelle en speelden we nog in de hoeken.
Woensdag mochten we eens gaan kijken naar het versierde podium en oefenden we nogmaals ons dansje in, het begint al goed te lukken.

Er was ook bezoek van het konijn van Lea, Bollie.


Na de speeltijd mochten we onze schrijfmotoriek inoefenen op de krijtborden van het lager. We tekenden aan de hand van een versje een kip op een stok.Meer foto's op de schoolwebsite.
Donderdag keken we met alle kleuters naar het eerste deeltje van de toneelvoorstelling van de juffen. We kijken al uit naar het 2de deel, dat zal maandag getoond worden aan de kleuters.
Daarna gingen we aan de werktafel aan de slag; om de 3 kippen van het verhaal via het versje te tekenen, maar nu op papier...

Net voor de middag gingen we turnen. In de namiddag speelden we in de hoeken;

We sloten af met opnames van het verhaal 'het allermooiste ei'. Elk om de beurt mochten we 1 pagina inlezen in de micro. Heel leuk om te zien hoe kleuters plotseling anders beginnen praten in een micro. Ook als ze zichzelf dan mogen beluisteren, vinden ze dit heel grappig. Eind volgende week zullen jullie die opnames dan kunnen beluisteren.
Vrijdag begonnen we terug op het podium om ons dansje in te oefenen. Daarna speelden we een wiskundespelletje in de kring met paaseieren. We begonnen ook aan ons paasknutselwerkje.

Net voor de middag verzamelden alle leerlingen van school in de turnzaal en werden er terug dikke duimen uitgedeeld. Amélie van onze klas was 1 van de gelukkigen, zij werd gekozen omdat ze steeds zo vrolijk naar de klas komt en altijd iedereen helpt waar nodig. Dus dubbel en dik verdiend voor ons Amélie.

In de namiddag speelden we in de hoeken.Volgende week werken we verder aan dit thema. We tellen af naar ons groot optreden van vrijdag 30 maart om 13u30.

 
Stoere ridders en knappe jonkvrouwen18.03.2018
TMaandag was het eindelijk zo ver, onze uitstap naar het Gravensteen. We werden ontvangen door een schildknaap die ons meteen verkleedde tot zijn helpers. Hij leerde ons juist groeten en toonde ons de verschillende kamers van het kasteel. We waren echt onder indruk van alles...

In de namiddag mochten we spelen in de 'Playbeach' te Gentbrugge.

Dinsdag lag er een brief in kikker zijn bed... het was de oorkonde dat alle kleuters van onze klas tot ridder geslagen zijn door ridder 'Jan zonder vrees'.

We luisterden naar het vervolgverhaal van Pluk, 'de veerpont'. Daarna mocht het 2de groepje schrijfdans doen aan de werktafel.Net voor de middag speelden we een kringspelletje en fluisterden we een wachtwoord door van het kasteel. In de namiddag mochten we eerst turnen met juf Isabelle en daarna 1 hoekje kiezen.

We sloten af met het 2de deel van Rapunzel.
Woensdag was er Pedagogische studiedag.
Donderdag luisterden we naar een verhaaltje en daarna gingen we zwemmen met juf Isabelle. Net voor de middag werkten we alle werkjes af.

In de namiddag mochten we spelen in de hoeken.


We sloten af met een bewegingsmoment van Krullebol. De jongens mochten een paar ridderoefeningen doen en de meisjes mochten met hun vingers een ladder maken om naar de torenkamer van Rapunzel te gaan.


Daarna werken we allemaal draken die grote honger hadden en blaadjes wilden eten van de hoogste bomen...

Vrijdag oefenden we ons dansje in voor ons kleuterproject, het begint stilaan vorm te krijgen.

Daarna mochten we ons eigen popcornbakje versieren met een kasteel en een ridder of jonkvrouw naar eigen keuze.We sloten in de namiddag ons thema af met ons ridderfeestje, wie wil mocht zijn jonkvrouwkleedje aandoen. We smulden van heerlijke popcorn en keken naar het laatste deeltje van de film 'Rapunzel'. Daarna mochten we meehelpen om alles klaar te zetten voor het schoolfeest van zondag.

Volgende week starten we met ons kleuterproject 'het allermooiste ei'. Dinsdag is Axelle jarig en komt de kip langs van Simon en woensdag komt het paaskonijntje van Lea op bezoek. Ondertussen zullen we volop repeteren om jullie een fantastisch spektakel te tonen op vrijdag 30maart. We kijken er al naar uit.

 
18.03.2018
 
Stoere ridders en knappe jonkvrouwen11.03.2018
Maandag begonnen we met ons nieuw thema. Lowie was ook terug in de klas en nu konden we eindelijk SAMEN zijn verjaardag vieren.

Laurens kon uiteindelijk raden wat er in de geheime doos zat verstopt; EEN DINO

Daarna gingen we op zoek naar allerlei informatie over 'ridders & burchten', we kwamen een heleboel dingen te weten via een informatief boek.
Na de speeltijd gingen we aan de slag aan de werktafel. Er werd een nieuw contractwerkje uitgelegd en we knutselden een konijnenslinger voor het schoolfeest.

In de namiddag vierden we de verjaardag van Lowie verder;

We speelden in de hoeken;


Simon bracht een groot houten kasteel mee, super leuk om in te spelen;
We eindigen de dag met een gezamenlijk brugklasmoment met het eerste leerjaar.

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk, 'Dollie doet iets', daarna trokken we de briefjes om te weten welke mama's of papa's meegaan naar onze kasteeluitstap. De werker, Amélie mocht de briefjes trekken. De mama van Emlin en de mama van Axelle werden getrokken.

Daarna werkten we verder aan ons contractwerk.
We leerden net voor de middag het kastelenlied aan van Krullebol.
In de namiddag kregen we turnen van juf Hanne, want juf Isabelle was ziek deze week. Na het turnen speelden we in de hoeken;
We sloten af met het eerste deel van de film 'Rapunzel.

Woensdag mochten we eerst naar de poppenkast kijken samen met de giraffenklas. Het verhaal ging over een koning die zijn kroon was verloren. Daarna oefenden we ons dansje in voor het kleuterproject. Na de speeltijd werkten we verder aan ons contractwerkje.
Donderdag werden we verdeeld in 3 groepjes en kregen we de opdracht om een kasteel te maken met tape op de grond.Alle 3 de groepjes slaagden erin om een kasteel te maken zonder de hulp van de juf. De ene groep kon wel al wat beter SAMENwerken dan de andere groep, de kleuters leerden wat het is om echt SAMEN te werken. Nadien gingen alle kleuters naar elkaars kasteel gaan kijken en mochten ze vooruit en achteruit stappen op het kasteel.

Na de speeltijd kwam het eerste groepje aan de beurt om met schrijfdans 'Krullebol' een kasteel te tekenen op muziek.

In de namiddag speelden we in de hoeken;

We sloten de dag af met het verhaal 'Waar is de ridder'. Samen gingen we op zoek naar de 105 ridders die verstopt zaten in het boek.

Vrijdag kwamen we met z'n allen in onze pyjama naar de klas, super gezellig was dat. Zo steunden ook wij de actie van BEDNET.


We brachten onze nieuwe letter R van Ridder aan, we keken naar alle materialen die de kleuters hadden meegebracht. We zongen samen het liedje van de letter R van kapitein Winokio.


We vormden per 2 de letter R met onze handen.
Na de speeltijd mochten we terug gaan kijken naar het optreden van het eerste leerjaar.

 Net voor de middag mochten we op de foto met de volledige kleuterafdeling.

In de namiddag speelden we in de hoeken;


Volgende week werken we verder rond dit thema. Maandag gaan we op uitstap naar het Gravensteen.
Vergeet niet; woensdag geen klas en vrijdag is er een ridderfeestje in de klas. 
grote dino s voor kleine speurneuzen04.03.2018
Maandagochtend was iedereen benieuwd of de dino nu helemaal geboren was. En ja hoor, onze dino was volledig uit zijn ei gekomen. We haalden hem uit het water en zetten hem in zijn huisje.


Daarna mochten er een paar kinderen zich verkleden in hongerige dino's. Ze hadden reuzehonder, de juf zorgde voor 2 botten, het lievelingssnoepje van de dino's. De dino's werden vast gemaakt aan elkaar. Wat konden de dino's nu doen om ervoor te zorgen dat ze allebei kunnen eten? Wie was er het slimst?


Sommigen waren er heel hard aan het trekken en dan was het bot voor de sterkste en snelste dino...

Na wat overleg, kwamen we samen toch op een heel slim idee... in plaats van hard te trekken en ieder voor zichzelf te werken, kunnen we misschien ook samenwerken? Want SAMEN bereiken we toch veel meer?

Na de speeltijd gingen we verschillende materialen gaan meten in de klas, eerst met onze eigen voetstappen en daarna met dinovoeten.In de namiddag speelden we in de hoeken;
We sloten de dag af met het tweede deel van de film 'the dinosaur'
Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk, de spuitbus. We werkten verder aan onze werkjes.
Net voor de middag leerden we het liedje van 'Gino de dino' aan.

In de namiddag gingen we turnen met juf Isabelle en speelden we in de hoeken;
Woensdag was er poppenkast samen met de giraffenklas. We oefenden ook al de eerste dansstappen in voor ons komend kleuterproject. Maar daar kunnen we nog niet veel over verklappen....
Na de speeltijd mochten we een bewegingsparcours doorlopen in de turnzaal samen met de 2de kleuterklas.

Donderdag luisterden we naar het verhaal 'Ik ben niet bang'. Daarna mochten we gaan zwemmen met juf Isabelle. Na het zwemmen mochten we een vulkaan krassen.
In de namiddag speelden we in de hoeken;

Laurens en Louis maakten een zwembad met clics voor onze dino's.
Na de speeltijd mochten we ons eigen geboortekaartje ontwerpen voor onze dino, we bedachten samen een naam, we mochten hem wegen en meten hoe groot hij al was. We mochten eerst eens een schatting maken...
Daarna nog een groepsfoto voor op het geboortekaartje...

We sloten af met het liedje van de letter D.


Vrijdag speelden we taalspelletjes van de dino's. Daarna werkten we alle werkjes af. Na de speeltijd mochten we gaan kijken naar het optreden van het eerste leerjaar voor de brugklas. We kregen een heleboel mooie dingen te zien. Er werd gezongen, gedanst, mopjes verteld, versjes voorgedragen,... een heleboel talenten hebben we gezien...


In de namiddag was er onze dinoborrel, we stelden de dino's aan elkaar voor en met een drankje en hapje vierden we feest.

 
04.03.2018
 
04.03.2018
 
Hé, ga je mee naar DINOLAND?24.02.2018
Maandag lag er een ei in Kikker zijn bed? Van wie was dat ei? We gingen op onderzoek...
We verdeelden ons in drie groepjes en mochten foto's van dieren koppelen aan foto's van eieren. Welk dier legt welk ei? Niet gemakkelijk... Na 2 pogingen slaagde het eerste groepje erin om alles juist te leggen. Zo leerden we ook SAMEN werken met een groepje, het was niet ieder voor zich...Na heel wat overleg en onderzoek vonden we alle juiste paren.Zo kwamen we ook tot de ontdekking dat er heel wat dieren eieren leggen en dat het ei in KIKKER zijn bed een dino-ei was. De kleuters kwamen op het idee om het ei in het water te leggen...

Na de speeltijd mochten vierden we de verjaardag van Michelle, ze werd 6 jaar en trakteerde ons op lekkere cupcakes.

Amélie kon raden wat er in de geheime doos zat van Michelle, na een briljante tip van Axelle.... het was een EI.


een zelf een dino kleien, aan de hand van voorbeelden en boeken mocht de eerste groep aan de slag gaan.

Geen enkele dino was dezelfde, heel mooi om iedereen bezig te zien.
De andere kleuters probeerden de dino te tekenen die uit het ei zal komen, ze mochten ook zelf een naam verzinnen voor hun dino.


In de namiddag mochten we in de DINOhoeken spelen;

We sloten af met het eerste deel van de film 'the dinosaur'.
Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk 'de parkmeester'. Heel spannend wat ze gaan doen met de torteltuin. Daarna mocht de 2de groep aan het werk met het kleien van een dino.
We leerden voor de middag een versje aan 'Dino's verdriet'.

In de namiddag turnden we met juf Isabelle. Daarna speelden we in de hoeken.

Hier maakt Luca een huisje voor onze dino die nog geboren moet worden.
Woensdag waren we heel erg benieuwd naar ons dino-ei en ja hoor, hij was reeds open gebarsten. We konden zijn kopje en 2 poten zien piepen. Daarna namen we de toetertest af. Na lang stil zitten mochten we meebewegen met BIBA en LOEBA.

Donderdag keken we na het turnen met juf Isabelle eerst vooral naar onze DINO. We konden reeds 4 pootjes zien piepen en ook zijn ogen kwamen al tevoorschijn. Hij kreeg er ook al 3 vriendjes bij die Emlin en Michelle hadden meegebracht.

Daarna keken we naar alle spullen met de letter D. We hadden weer een mooie verzameling met allerlei voorwerpen. We zongen het letterliedje mee van kapitein Winokio.
We mochten de letter D zelfs letterlijk proeven, heerlijke druifjes van Lea en Louis;


Na de speeltijd mochten we onze dino van klei inschilderen naar eigen creativiteit.


Tijdens de middag genoten van de stralende zon in de speeltuin.

In de namiddag mocht Luca eens zijn ruimteschip tonen die hij thuis had gemaakt.

Daarna speelden we in de hoeken;

Het huisje voor de DINO krijgt al meer vorm...
We sloten af met het prachtige verhaal 'GIGANTOSAURUS'

De kleuters zijn volledig in de ban van de dino's. Zelfs Simon had een hemd aan van de dino's en sommige kleuters hebben zelfs echte DINOkoeken mee als tussendoortje.
Vrijdag wilden we eens onderzoeken hoe lang een echte dinosaurus was. We keken in de boeken en zochten informatie op via het internet. Daar kwamen we te weten dat een grote dinosaurus ongeveer 3 bussen lang was... daarna zochten we op hoelang een autobus ongeveer is. Zouden wij met alle kleuters samen de lengte hebben van een dinosaurus? We gingen aan de slag met onze meter. Louis, de werker van de dag, mocht de lengte van alle kleuters samen meten.


We telden ook de kleuters;

Dit was het resultaat;

Wij waren SAMEN helaas minder lang dan de lengte van een dino, maar we waren wel langer dan de kleinste dino.
Samen luisterden we nog naar enkele weetjes over dino, zo kwamen we ook te weten dat de dino's hun staart nodig hebben om in evenwicht te blijven, we probeerden zelf ook eens ons evenwicht te houden op 1been.

Na de speeltijd mochten we met zwarte verf en afwasmiddel schilderen om er volgende een vulkaan van te maken. Er mochten ook 4 vriendjes (Michelle, Axelle, Simon en Luca) naar de brugklas (1ste leerljaar) om een masker te maken.Op de computer mogen ze een dinolandschap maken met TUXPAINT.

Net voor de middag aten we een lekkere aperitief voor Lowie zijn verjaardag, helaas was hij  nog steeds ziek. Dus we konden die lekkere aperitiefjes niet laten staan. Het was heel lekker, hopelijk kunnen we zijn verjaardag snel SAMEN vieren.

In de namiddag speelden we in de hoeken.


Trost toonde Luca het nieuwe huis voor onze dino, met een deurtje, zodat hij niet kan weglopen.

In de ontdekhoek ging Leila aan de slag met schroeven om een dino te maken.

Volgende week komen we nog veel meer te weten over de dino's. Woensdag is er poppenkast en gaan we stilaan ons dansje beginnen inoefenen voor het kleuterproject. Op donderdag gaan zwemmen en vrijdag sluiten we het thema af met een DINOBORREL voor onze dino die geboren is.
 
We vliegen de ruimte in...17.02.2018
Maandag begonnen we met een ritmiekspelletje met houten ritmestokjes.We plaatsten terug onze anti-peststippen op onze hand en Michelle had er zelf een t-shirt van.

Na de speeltijd werkten we verder aan ons contractwerkje.


In de namiddag speelden we in de hoeken.

We sloten af met het derde deel van de film ET.


Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk 'de torteltuin'. Daarna mochten we naar de krijtborden van het lager om er enkele schrijfpatronen in te oefenen.Op het einde mochten de kleuters er sterren en planeten tussen tekenen en hun eigen naam schrijven.

Na de speeltijd mochten ze dit ook eens oefenen op papier.

Hier test Loïs wat er het snelste naar beneden valt; de tak of de knikker...????In de namiddag was er eerst turnen met juf Isabelle en daarna mochten we spelen in de hoeken.
Woensdag was er ons ruimtefeestje, eerst mochten we gezellig eten van de snoepplaneten die juf Eline had gebakken als traktaat voor haar verjaardag.
Als echte astronauten mochten we eens paraderen door de kleutergangen en maakten we ruimtesprongen in de turnzaal
Donderdag speelden we een dramaspelletje met Milan de ruimteman, hij sprak in marsmannetjestaal... Hal-lo, ik ben Mi-lan de ruim-te-man... de kleuters mochten terugspreken in deze taal, niet altijd even gemakkelijk....

Daarna mochten we gaan zwemmen met juf Isabelle. In de namiddag werd er in de hoeken gespeeld.

In de namiddag mocht ik zelfs op de koffie gaan bij deze mooie ruimteprinsessen. Ik kreeg er zelfs een lekker cupcake bij.

In de bouwhoek waren ze bezig met een verjaardagscadeau te maken voor mij....


Vrijdag kwamen we allemaal verkleed naar de klas. We speelden we eerst enkele taalspelletjes over de ruimte.


Daarna staken we onze handen uit de mouwen en maakten we lekkere MAANpudding met kraters van chocoladekorrels en smarties.


Net voor de middag werden de kleuters die wilden geschminkt.
In de namiddag was het dan zo ver, sneeuw of geen sneeuw, we lieten de stoet toch doorgaan.... nog even poseren voor de foto...
de jongens;

en de meisjes;
Na de tocht mochten we lekker smullen van ons MAANpudding;

In de turnzaal vierden we nog verder feest met alle leerlingen van de school en kregen we een lekkere wafel en dronken we chocomelk.


Moe maar voldaan van al dat feesten....

Na de vakantie werken we het thema 'DINO's' uit. Wie thuis spullen heeft, mag deze heel graag meebrengen. Er staat ook een nieuwe letter D in de kijker. We vieren maandag de verjaardag van Michelle en donderdag de verjaardag van Lowie.

 
Op verkenning in de ruimte...04.02.2018
Maandag zochten we allerlei informatie omtrent de ruimte op in informatieve boeken en op het internet. Zo kwamen we weer een heleboel nieuwe dingen te weten.
Daarna schilderden we onze astronautenhelm in met witte verf. We versieren ook symbolen om op ons pak en helm te kleven.


In de namiddag speelden we in de hoeken.


We sloten af met het eerste deel van de film ET.
Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. Daarna pakten we onze plastic flessen in met foliepapier en kleefden we een rand rond de opening van onze astronautenhelm. We begonnen ook aan een contractwerkje.Net voor de middag leerden we een liedje aan over de ruimte. Dit gaat als volgt;

In de namiddag kregen we eerst turnen van  juf Isabelle en speelden we nog in de hoeken.

Woensdag keken we samen naar een stukje poppenkast samen met de 2de kleuterklas


Daarna mochten we meebewegen met BIBA en LOEBA en leerden we de 'move tegen pesten' aan de hand van een filmpje die het 6de leerjaar had gemaakt.


Donderdag mochten we eerst turnen bij juf Isabelle. Daarna maakten we een slow motion filmpje van de ruimte. De kleuters vonden het heel leuk om dit te maken en waren verwonderd dat je zoveel foto's nodig hebt om daar een filmpje van te maken...


Het resultaat kan je zien op onze facebookpagina van school.
In de namiddag speelden we in de hoeken.Vrijdag was het dan zo ver, onze uitstap naar het planetarium COZMIX te Brugge. We keken eerst naar een film over de kleine ster die we mochten bekijken vanuit ligzetels. De hele plafond werd omgetoverd tot de ruimte...we werden meegezogen in het verhaal van de kleine ster.
Daarna mochten we door de grote telescoop gaan kijken naar de zon. Helaas zat het weer niet mee en konden we de zon niet bewonderen, we mochten wel op zoek gaan naar de verrassingen die in de boom verstopt zaten.


Nadien werden de planeten 1 voor 1 voorgesteld met knuffels en speelden we een quiz over de planeten.
Omstreeks 13u15 kwamen we aan op school en onze buikjes hadden grote honger.

In de namiddag werkten we onze astronautenhelmen af en konden we nog heel kort in de hoekjes spelen.
Vandaag begon ook de actie 'Samen Tegen Iemand Pesten', we kregen allemaal 4 stippen op onze linkerhand.

Ook KIKKER doet mee met ons;


De plukkoffer ging mee met Simon, we zijn al benieuwd naar de avonturen die hij met Pluk beleefde.
Volgende week zal een drukke week worden;
-WOENSDAG is er ons ruimtefeestje in de klas (vergeet geen wit bovenstuk aan te doen, wie een witte broek heeft, mag deze ook gerust aandoen) & vieren we de verjaardag van juf Eline
-DONDERDAG gaan we gaan zwemmen
-VRIJDAG sluiten we af met onze carnavalstoet doorheen de straten van Beveren-Leie vanaf 13u30, het parcours delen we binnenkort mee. Dus vergeet niet om jullie verkleedkledij reeds 's morgens thuis al aan te trekken.
 
Op verkenning in de ruimte....28.01.2018
Woensdag begonnen we met ons nieuw thema, we maakten een woordenweb met alles wat we reeds wisten over de ruimte.... Daarna gingen we aan de slag met krullenbol... er was een marsmannetje in de klas...we durfden geen kant meer op. We bleven roerloos staan....alleen onze ogen bewogen naar alle kanten...waar heeft het marsmannetje zich verstopt. Het filmpje kan je bekijken op onze facebookpagina.
Na de speeltijd mochten we marsmannetjes tekenen op muziek.

Donderdag brachten we onze nieuwe letter A aan, we keken naar alle spullen die de kleuters hadden meegebracht en deden er leuke taalspelletjes mee.

Daarna mochten we gaan zwemmen met juf Isabelle.
Net voor de middag lanceerden we elk onze eigen raket door af te tellen van 10 naar 0.
In de namiddag mochten we spelen in de nieuwe hoeken aangepast aan het thema.
een nieuw hoekje: het letterhoekje (de meegebrachte spullen met de beginletter A actief beleven)
We sloten af met het 2de deel van schrijfdans.

Vrijdag luisterden we naar het verhaaltje van Anna-Lucia 'SOS Super Sam, de reddende ruimteman'. Daarna gingen we aan de slag aan de schilderstafel. We schilderden onze oude schoenen in met zilveren verf...het werden ruimteschoenen...


We maakten ook met sjablonen vuur voor onze zuurstofflessen.

Net voor de middag speelden we een geheugenspelletje 'Ik ga naar de maan en ik neem mee...'
We kregen net voor de middag een lekker aperitiefhapje van de jongste kleuters die druk aan het koken waren in het thema 'mijn restaurant'.

In de namiddag speelden we in de hoeken.
Het donkere hoekje is ook een nieuw hoekje waar ze de planeten en allerlei dingen kunnen ontdekken van de ruimte met zaklampen.
Het ruimtekatapult spel;

Volgende week werken we verder rond het thema 'de ruimte'. We beginnen al af te tellen naar onze uitstap naar Cozmix op vrijdag. Vergeet niet om een picknick mee te geven met jouw kleuter.

 
Dit ben ik...23.01.2018
Maandag was de vraag van de dag: Hoeveel letters zitten er in mijn naam?

We kwamen tot de conclusie dat Lea het minst aantal letters in haar naam had en Anna-Lucia het meeste.... Er zijn heel veel vriendjes die een naam hebben van 5 letters.
Aan de werktafel mochten we werken met papier-maché. We wisselden af en een ander groepje mocht werken in hun zintuigenboekje.


In de namiddag speelden we in de hoeken.

Op het einde van de dag keken we naar een aflevering van Huisje Boompje, Beestje over onze 5 zintuigen.
Dinsdag luisterden we naar het verhaal van Pluk 'De eitjes van Leentje'. Daarna keken we naar de vraag van de dag 'Ik heb een...'

De conclusie was deze keer dat alle vriendjes allemaal een mama en papa hadden. We hadden het minste streepjes bij een baby, een schildpad en een konijn.

Daarna werkten we verder in ons zintuigboekje en puzzelen.

 In de namiddag gingen we eerst turnen met juf Isabelle. In de namiddag mochten we nog spelen in hoeken.Morgen beginnen we aan ons nieuw thema 'Op verkenning in de ruimte'.


 
Dit ben ik!17.01.2018
Maandag kregen we onze eerste vraag van de dag:

We keken welke letters er in onze naam zaten en met welke letter onze naam begint. Zijn er kinderen met dezelfde letter? We kwamen tot de conclusie dat er 7 vriendjes in onze klas zijn waarvan de beginletter de 'L' is. We telden, we vergeleken, we maakten een grafiek en herhaalden de begrippen. (meer dan, minder dan, evenveel en hetzelfde).
Daarna mochten we onze eigen beginletter bedekken met wol en witte knutsellijm. Andere vriendjes mochten eerst een collage maken met letters van hun naam die ze mochten zoeken in kranten en tijdschriften. Er werd heel wat afgelezen ;-)Net voor de middag speelden we het spelletje 'Doe wat Simon zegt', een leuk bewegings- en reactiespelletje.
In de namiddag speelden we in de hoeken.We sloten af met het laatste stukje van de film 'Brammetje Baas', ondertussen mochten we eens proeven van de heerlijke bananenchips die Gaël meebracht van Colombia, super lekker!

Dinsdag turnden we eerst met juf Isabelle. Daarna waren we super benieuwd naar de nieuwe vraag van de dag.

We keken eerst naar de verschillende soorten gevoelens. Helaas was er 1 vriendjes verdrietig, Lea was net gevallen op de speelplaats en had pijn. Op het einde van de dag, mochten we Lea haar symbooltje gelukkig bij 'BLIJ' hangen. We maakten ook duidelijk dat iedereen gerust eens mag wisselen van stemming en dat je gerust eens verdrietig of boos mag zijn....zolang je erover kan praten met de juf en de vriendjes.
Na de speeltijd werkten we de werkjes van gisteren verder af.In de namiddag speelden we in de hoeken.Woensdag was er een nieuwe vraag van de dag;

We verdeelden hier de meisjes en de jongens en keken naar de kleur van de ogen. We keken ook eens welke kleur van haren iedereen had, wie een litteken had, een bril,.... Naast het benoemen van de verschillen, keken we ook naar gelijkenissen. Lijken we op elkaar? Hier kwamen we tot de conclusie dat iedereen anders is, maar toch ook dingen die hetzelfde zijn.
Daarna trokken we naar de bewegingsklas. We mochten daar onze eigen pennenzak proberen op ons hoofd te dragen en zorgen dat de pennenzak niet viel. Als dit lukte probeerden we rond te stappen...niet evident....

We probeerden ook eens te gaan zitten;

en rond te stappen...


Nadien mochten we onszelf omtoveren tot een potlood. Volledig lichaam opspannen...


Toen probeerden we een rondje op een denkbeeldig blad rond onszelf te draaien....

Van al dat gedraai kregen we jeuk, jeuk! Dus krabben maar.... we krabden zachtjes verschillende lichaamsdelen.


Ten slotte sloten we af met een krabmassage per 2.


Na de speeltijd werkten we verder aan onze werkjes. Wie klaar is mocht zich al wagen aan 'mijn voeten hebben wiebeltenen'. Met wasco en een tekenblad mochten er al kleuters een tekening maken met hun voeten... zeker niet gemakkelijk.Donderdag mochten we eerst turnen met juf Isabelle. Daarna mocht Luca op de verjaardagstroon gaan zitten. Hij werd 6jaar en dat vierden we.


We waren heel benieuwd wat er in de geheime doos zat, het was Anna-Lucia en Simon die het konden raden, een sportauto...


Daarna keken we naar de vraag van de dag; "Hoe kom ik naar school?" Iedereen komt met de auto naar school, tenzij het mooi weer is, dan zijn er enkele vriendjes die met de fiets naar de klas komen.

Toen merkte juf Eline plots op dat haar glas water leeg was....wie had er van haar glas water gedronken???? Er stond wel een vingerafdruk op.... we onderzochten de zaak.

We keken eerst naar onze eigen handen, we benoemden de onderdelen van onze handen. Handpalm, rug van de hand, de verschillende vingers,....Wanneer we bij de vingers kwamen, stonden we even stil bij de vingerafdrukken. Deze waren heel speciaal. Dankzij de vingerafdrukken kan een politie dieven vangen. Iedereen heeft immers unieke vingerafdrukken.
We mochten onze eigen vingerafdrukken eens op papier zetten en zo zagen we direct dat de afdruk op het glas niet van een vriendje van de klas was. Want het was groter dan een kinderafdruk...In de namiddag speelden we in de hoeken.

Na de speeltijd gingen we verder op onderzoek. De kleuters gingen vingerafdrukken gaan nemen van de kleuterjuffen en ook bij de directeur. We mochten geen verdachten uitsluiten....Nadat we alle duimafdrukken hadden verzameld, gingen we rond de tafel staan en vergeleken we alle afdrukken met de afdruk op het glas. We konden al direct enkele partijen uitsluiten... de ene was te groot, de andere was kleiner... We onderzochten en vergeleken de afdrukken. Uiteindelijk lukte het om te achterhalen wie er van het glas had gedronken. We kwamen uit bij juf Lieve....de kleuters brachten haar een glas water zodat ze nu haar eigen glas had en niet meer dat van juf Eline moet leegdrinken... EIND goed  AL GOED!

Vrijdag was er een nieuwe vraag van de dag;

We keken naar wat iedereen aan had van schoenen, we bekeken ze en kwamen tot de conclusie dat de keuze van onze schoenen afhankelijk is van het weer....alweer! We mochten daarna allemaal onze schoenen uitdoen, want in de namiddag gingen we een namiddag spelen in de hoeken op onze blote voeten.


We mochten aan de werktafel elk om beurt veters leren strikken volgens een stappenplan. Niet gemakkelijk, maar bij sommige kleuters lukte het al een beetje. Aan een andere tafel mochten ze kledij open en dicht maken met verschillende sluitingen en een ander groepje ging aan het werk met hamertje tik en de rijgkaarten.


In de namiddag speelden we op blote voeten in de hoeken....alle kleuters waren wel extra voorzichtig en zeker in de blokkenhoek... De kleuters vonden het super leuk om op blote voeten te spelen. Sommige kleuters hadden geen zin om hun schoenen terug aan te doen om naar huis te gaan. ;-)

Volgende week werken we nog tot dinsdag aan dit thema en vanaf woensdag gaan we op verkenning in de ruimte. Wie thuis spullen heeft omtrent het thema mag deze heel graag meebrengen.
 
Kijk eens wat ik al kan, dit ben ik!09.01.2018
Na een lange vakantie hadden we allemaal heel veel te vertellen aan elkaar. In geuren en kleuren vertelden de kleuters over hun leuke vakantie. We kregen er ook een nieuw vriendinnetje bij in de klas, Axelle.


Axelle voelde haar snel thuis in onze kikkerklas.
We hadden ook een heleboel spullen mee naar de klas en zorgden eerst dat alles een juiste plaats kreeg. Wie nog geen schoenen mee had om te beschilderen heeft nog tijd tot woensdag 24januari.

We keken daarna naar onze eigen voeten, we mochten zelf onze schoenen uitdoen en tekenden onze eigen voetomtrek. We knipten deze uit en vergeleken ze met elkaar, we sorteerden ze,...

Ondertussen mochten de andere kleuters hun eigen talent tekenen op een puzzelstuk.De puzzelstukken verzamelden we bij elkaar en mochten we in elkaar puzzelen tot 1 grote puzzel.


Net voor de middag speelden we een voelspelletje 'Ra ra, wie staat er voor jou?'In de namiddag speelden we in de hoeken;
-In de schrijfhoek werden er medailles gemaakt voor zichzelf of voor anderen om hun talent te benadrukken...


Er werd gespeeld met de meegebrachte gezelschapsspelletjes;Dit werd het resultaat nadat we al onze puzzelstukken hadden samen gelegd;

We sloten de dag af met het eerde deel van de film 'Brammetje Baas'.

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. Daarna mochten we onszelf tekenen adhv een spiegel die we dan mochten inschilderen met waterverf.


Andere vriendjes mochten elkaar schminken volgens voorbeeld.

Een ander groepje ging aan de slag met de bouwkaarten;

Net voor de middag leerden we het liedje 'Iedereen is anders' aan. (kan je terugvinden op youtube)
In de namiddag was er turnen met juf Isabelle en daarna speelden we in de hoeken.
Hier gaf Lea een medaille aan Anna-Lucia omdat ze zo goed kan zingen.

Woensdag mochten de kleuters vertellen over hun talent. We mochten elkaar vragen stellen en dingen demonstreren. Wat ben ik trots op mijn talentvolle kleuters. Morgen komt de 2de groep kleuters aan de beurt.
Eveline haar talent is ballet dansen, we mochten kijken naar enkele danspasjes.

Simon zijn talent is voetballen, hij liet enkel voetbaloefeningen zien;

Axelle haar talent is tekenen, ze tekende een eenhoorn en wij mochten raden wat het was.

Luca zijn talent is voetballen, hij liet enkele voetbaltrucjes zien;

Emlin haar talent is piano spelen, we mochten luisteren naar een stukje uit het liedje 'Teleromeo' van K3, iedereen was muisstil.

Nog een voetballerstalent in onze klas is Lowie.

Michelle haar talent is zwemmen. "Hoe komt het dat je dit zo goed kan?", was een vraagje van een ander vriendje. Michelle: "Ja gewoon omdat ik veel oefen hé!"


Na de speeltijd mochten we onszelf meten, we keken hoe groot we zijn,...wie is er even groot? wie kleiner? de kleinste? de grootste?


Ondertussen mochten we aan de werktafel onze handafdruk tekenen en telkens groter maken.


Er werden ook enkele bouwkaarten nagebouwd.

Donderdag luisterden wen naar het verhaal 'Wat ik kan', daarna mochten we gaan zwemmen met juf Isabelle. Toen we terug kwamen van het zwemmen mochten we kijken en luisteren naar het talent van de kleuters.
Loïs vertelde over zijn voetbaltalent;

Anna-Lucia toonde haar zangtalenten op de tonen van K3;

We keken naar het tekentalent van Lea

Laurens vertelde enthousiast over zijn voetbaltalent;

Louis vertelde ons alles over zijn bouwkwaliteiten met lego;

Yelena vertelde over haar puzzelkwaliteiten;

Amélie liet ons genieten van haar zangkwaliteiten en zong een liedje voor ons;

Leila toonde haar zoekkwaliteiten. Telkens als mama of papa iets kwijt is, kan Leila als de beste iets terug vinden. We speelden het verstopspelletje met Dora en inderdaad Leila kon het snelste Dora terug vinden.

Louis werd ook nog geschminkt door Eveline en omgekeerd.In de namiddag speelden we in de hoeken.

In de ontdekhoek werd er geëxperimenteerd met sluitingen, met veters,... er werd gesorteerd,...
Vrijdag speelden we een frans telspelletje 'Saut un' met Lou Lou Filou. Dat is een frans meisje (een pop) in de klas. (zie filmpje op facebook)
Na de speeltijd mochten we onze eigen foto uitknippen van ons talent en er een puzzel van maken. We werkten ook alle andere werkjes af.

Er mochten ook 4 vriendjes naar de brugklas om er te werken rond de getallen; dit was Lowie, Axelle, Yelena en Amélie. Volgende week mogen ze terug om daar verder rond te werken in het eerste leerjaar.
We werkten ook verder met de bouwkaarten.


In de namiddag werd er in de hoeken gespeeld.


Volgende week werden we verder rond dit thema en kijken we uit naar de verjaardag van Luca op donderdag. 
We kijken uit naar Kerstmis...20.12.2017
Maandag mochten we elk apart een begrippenboekje maken. Nadien mochten we elk individueel ons nieuwjaarsliedje voor de klas zingen. Dit lukte heel goed. We hadden er ook 5 nieuwe vriendjes bij in de klas. Juf Trui was afwezig en we verdeelden de vriendjes van juf Trui. Wij hadden Martha, Lena, Pauline, Lily en Louis op bezoek in onze klas.In de namiddag speelden we in de hoeken;We sloten de dat af met het laatste spannende deel van de Polar Express.
Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. Daarna maakten we een ster met papierplaklint en maakten we lijnen die we verbonden met de cijfers van 1 tot 5. We volgden de lijnen, we rolden de bal over de lijnen,...


Daarna nog een bewegingsmomentje rond de ster.

Nadien konden we aan de slag gaan op papier. We werkten met krullenbol en mochten nu zelf een ster tekenen.

Net voor de middag mochten de andere vriendjes hun nieuwjaarsliedje eens individueel zingen.

In de namiddag turnden we bij juf Isabelle.

Woensdag was er poppenkast samen met de 2de kleuterklas. Nellie & Cézar & Mina versierden een kerstboom. Per ongeluk liet Cézar de blauwe kerstballen vallen, gelukkig knutselde hij een paar papieren kerstballen en was Mina niet meer boos...Na de poppenkast mochten we nog even meebewegen met Biba & Loeba. Na de speeltijd mochten we turnen met de juf.

We kregen ook ons nieuwjaarsgeschenkje mee naar huis, nu nog een goede verstopplaats vinden...
Donderdag mochten we eerst turenen met juf Isabelle. Het was  Simon zijn verjaardag. Hij had de verjaardagstas mee met daarin de geheime doos. Na heel wat vragen en een tip van Simon "Het is van goud" en een tip van de juf "Het is iets dat hij gewonnen heeft", kon Emlin raden wat er in de doos zat.... een gouden medaille.

Lea was de werker en mocht onze seizoenskalender veranderen naar de WINTER;

Na het zingen en het kiezen van een verjaardagscadeau mochten we onze handen uit onze mouwen steken en gaan bakken. We keken wat we allemaal nodig hadden en volgden het stappenplan van het recept om kerstwafeltjes te maken.

De kleuters mochten alles zelf doen, ze keken hoeveel bloem er nodig was, we lazen de cijfers af, we mochten mixen, deeg in het wafelijzer doen,...

We versierden ook een kerstplacemat om onze feesttafel te versieren voor morgen op ons kerstfeestje.
In de namiddag mochten we proeven van de heerlijke cupcakes van Simon, die hij samen met zijn mama had gemaakt.

Daarna speelden we nog even in de hoeken;


We sloten af met het verhaal  'Hoeveel nachtjes slapen voor Kerstmis?'
Onze feesttafel staat klaar voor het kerstfeestje morgen in de klas, brengen jullie jullie kerstmuts mee naar de klas?

Vrijdag begonnen we met een muzikale pak, we voerden allerlei opdrachten uit; we zongen liedjes, we dansten, deden een modeshow, we trokken gekke bekken, we speelden verstoppertje, we maakten konijnensprongen,...Na al die opdrachten uit te voeren, mochten we het uiteindelijke cadeau opendoen....En wat zat daarin? Lekkere chipjes om in de namiddag op te eten.


Na lang wachten, was het dan uiteindelijk zo ver, we mochten onze eigen cadeautjes openmaken.... Iedereen was super enthousiast en tevreden met zijn of haar cadeautje.Daarna mochten we aanschuiven aan de feesttafel en smullen van onze heerlijke kerstwafeltjes die we donderdag gebakken hadden.De kikkerklas wenst jullie fijne feestdagen, dank je wel voor de fijne momenten die we samen mochten beleven in de klas en we kijken al uit naar 2018.


 
De lichtjes in de kerstboom branden11.12.2017
Maandag werd er voluit verteld over de sneeuwpret van het afgelopen weekend. Met grote verwondering begon het ook op school te sneeuwen...

Al snel was onze hele speelplaats bedekt met een prachtig sneeuwtapijt. Dus vlug de jassen en mutsen terug aan en lekker genieten van de sneeuw...

Na een sneeuwballengevecht mochten we onze handen terug verwarmen binnen... dus handschoenen zijn nu meer dan welkom!
We versierden samen gezellig de kerstboom in de klas.Na de speeltijd gingen we aan de slag. We werkten verder aan ons nieuwjaarswerkje...

In de namiddag speelden we in de hoeken;
We sloten af met het eerst deel van de prachtige kerstfilm 'Polar express'.
Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. Het was super gezellig in de klas, we hadden allemaal onze pantoffels aan.


We werkten verder aan ons nieuwjaarswerkje, wat natuurlijk nog even geheim moet blijven. Ons nieuwjaarsliedje oefenden we verder in .
In de namiddag turnden we met juf Isabelle en daarna mochten we nog even in de hoeken spelen.Woensdag luisterden we naar het verhaal 'De pop die niet gekozen werd...'. Daarna was het tijd voor een krullenmassage, op zachte muziek mochten de kleuters per 2 of 3 elkaar masseren.

Na de krullenmassage, mochten we deze krullen gaan zoeken in de spiraalboom.

Nadien mochten we zelf spiraalkrullen tekenen in de vorm van een kerstboom.Donderdag brachten we de letter P aan en keken we naar alle voorwerpen die de kleuters hadden meegebracht.

Na het vrij zwemmen met juf Isabelle mocht de 2de groep meedoen aan de schrijfdans.


In de namiddag werd er in de hoeken gespeeld;
We sloten af met sherborn; een inlevingsverhaal van de sneeuwman. De kleuters werden zelf sneeuwpoppen, maar wat als de zon komt opdagen...langzaam smelten de sneeuwman tot een plas water....en dit in slow-motion...mooi om te zien.


Vrijdag speelden we enkele taalspelletjes. Daarna werkten we verder aan het laatste deel van ons nieuwjaarswerkje. We mochten ook een opdrachtkaart maken met TUX PAINT.

Er mochten terug 4 vriendjes naar de brugklas: Simon, Louis, Lea en Yelena.
In de namiddag speelden we in de hoeken.

De plukkoffer ging mee met Lowie Desmet. We zijn al benieuwd de verhalen die Pluk weer zal beleefd hebben.
Volgende week is het al de laatste schoolweek van dit jaar, wat vliegt de tijd... We tellen echt af naar Kerstmis en vieren donderdag de verjaardag van Simon en tellen af naar ons kerstfeestje op vrijdag.
Nog een fijn weekend en tot volgende week!
 
Daag Spiekpietjes, daaag Sinterklaas....10.12.2017
 Maandag werd er uitgebreid verteld over het Sintgebeuren thuis, bij heel veel kleuters was de Sint al langs geweest.
Aan de werktafel gingen we aan de slag met KRULLENBOL, onze nieuwe schrijfmethode. We werkten verder aan het Paard van Sinterklaas.


Net voor de middag speelden we een bewegingsspelletje, we maakten een zo groot mogelijke pakjestoren met onze vuisten op elkaar.
In de namiddag speelden we in de hoeken.
Emlin is bezig met het maken van de stoomboot voor Sinterklaas en zijn zwarte pieten.

Nu even afmeten en passen of ze er allemaal in kunnen...


We keken samen naar een filmpje over Sinterklaas over wat hij doet de rest van het jaar.

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk, 'de apenketting'. Aan de werktafel tekenden we een pakjestoren adhv een versje.


Net voor de middag deden we muzikale pak, telkens het pakje stopte bij een kleuter mocht hij of zij een blokje zetten op de pakjestoren.


In de namiddag speelden we in de hoeken;


Woensdag was er poppenkast samen met de 2de kleuterklas. Sinterklaas bracht een heleboel spullen voor de poppen van de poppenkast.

We dansten nog samen de mega pietendans en sloten af met een pietenbewegingsparcours in de turnzaal.


Donderdag gingen we eerst turnen bij juf Isabelle. We sloten Sinterklaas af en begonnen ons nieuw thema 'De lichtjes in de kerstboom branden'. We maakten daarna een woordenweb 'Kerst doet me denken aan....'

Na de speeltijd begonnen we aan ons nieuwjaarsgeschenkje. We gaan wel nog niet verklappen wat het zal worden....


In de namiddag speelden we in de hoeken die werden aangepast aan het nieuwe thema;
In de schrijfhoek worden er kerstkaartjes gemaakt die ze daarna kunnen posten in de postbus.

In de plasticinehoek worden er kerstballen gerold voor in de kerstboom.

In de bouwhoek worden er pakjes gemaakt met clics.

De poppenhoek wordt omgetoverd tot een gezellige huiskamer met heel veel kerstsfeer...

en daar hoort natuurlijk een mooi versierde kerstboom bij die de kleuters zelf mogen versieren, als dat niet leuk is? ;-)


We sloten af met het verhaal 'Op zoek naar kerstmis', een mooi sfeervol kerstverhaal waar een sneeuwpop op zoek is naar KERSTMIS. Hij helpt dieren uit nood en dat is KERSTMIS. Want Kerstmis gaat om lieve dingen doen voor anderen; elkaar helpen, met elkaar delen, elkaar vergeven. Dat was een mooie boodschap voor alle kleuters.

Vrijdag leerden we ons nieuwjaarsliedje aan. Daarna werkten we verder aan ons geschenkje.


We probeerden ook verschillende kerstbomen te maken met houten staafjes.

In de namiddag werd er nieuw hoekje geopend; het donkere hoekje, waar met met allerlei lampjes mochten experimenteren en gezellig een boekje konden lezen.
De kerstpostbus

Gezelschapsspelletjes spelen in de spelletjeshoek;
We sloten de week af met een gezellige sfeerfoto van mijn lieve (b)engels;

Komende week werken we gezellig verder rond 'de lichtjes van de kerstboom'.


 
Spiekpietjes in nood30.11.2017
Maandag bekeken we alle meegebrachte spullen met beginletter S. We mochten de woordjes hakken en plakken, in stukjes klappen, springen,...Aan de werktafel maakten we een spiekpietenkroon...


Net voor de middag speelden we een raadselspelletje. We mochten raden hoeveel letterkoekjes in de doos zaten... Eerst schatten, opschrijven, tellen en controleren...

We oefenden ons mega pietendansje in.

In de namiddag speelden we in de hoeken;
Dinsdag luisterden we eerst naar het vervolgverhaal van Pluk. Daarna begonnen we aan ons contractwerk.
We leerden een liedje aan van de spiekpietjes.

In de namiddag speelden we in de hoeken;We sloten af met het klaarzetten van ons schoentje... vol verwachting klopt ons hartje...


Woensdag gingen we op bezoek bij het paard van Sinterklaas 'Slecht weer vandaag'. We mochten hem strelen, voederen. We mochten ook op een pony zitten en borstelen...

Terug op school waren we super nieuwsgierig of Sinterklaas in onze klas was geweest....

en ja hoor Sinterklaas en zijn zwarte pieten hadden hun best gedaan...
Alles verzamelen en dan smullen maar....

Donderdag luisterden we naar het verhaal van 'SOS De Stoomboot' van de spiekpietjes. Daarna gingen we zwemmen met juf Isabelle. Na het zwemmen werkten we verder aan ons contractwerkje en mochten er al enkele kleuters schrijfdans doen. We tekenden het paard van Sinterklaas.In de namiddag speelden we in de hoeken;

In de namiddag speelden we in de hoeken;
Deze stoomboot werd gemaakt door Laurens en Lowie Desmet (hij staat niet op de foto, hij was net mee met juf Peggy) Sinterklaas en zijn zwarte pieten kwamen de stoomboot eens uittesten...
Sint & Piet genieten van een stukje poppenkast gespeeld door de kleuters zelf...


We sloten af met het maken van een schets van een stoomboot die we samen maakten met de houten blokken. Elk om beurt mochten we er een blok bijleggen en telkens de stoomboot meer en meer vorm geven....Vrijdag was het eindelijk zo ver.... we kregen hoog bezoek...De zwarte Pieten kwamen langs, maar waar was Sinterklaas?
Hij was op zoek naar zijn ring... we hielpen hem zoeken. Bakpiet was de ring van Sinterklaas verloren toen hij cake aan het bakken was. We mochten allemaal proeven van de cake en gelukkig vond Marie-Lou van de uiltjesklas de ring in haar stukje cake.... We zongen, dansten en mochten ons versje opzeggen voor de Sint. Als beloning kregen alle kleuters speelgoed voor op de speelplaats.


Nadien mochten we even spelen met het nieuwe speelgoed.


Na de speeltijd maakten we lekkere spiekpietflensjes.In de namiddag smulden we samen van de lekkere spiekpietjes, we zongen en dansten. Als afsluiter keken we naar 'Dag Sinterklaasje' en kregen we nog een heerlijke Sinterklaas speculaaskoek.Een fijn Sinterklaasweekend!Meer foto's op de schoolwebsite.
Volgende week werken we nog even verder rond de spiekpietjes tot en met woensdag. Vanaf donderdag maken we het gezellig met lichtjes in de klas.
Wie thuis wijnkurken heeft, mag die meebrengen naar de klas.


 
Zie ginds, komen de de spiekpietjes....23.11.2017

Het is weer zo ver, Sinterklaas stuurde zijn Spiekpietjes op pad, om uit te zoeken of kinderen zoet zijn of ondeugend. In de kikker- en giraffenklas zat er maandag eentje verstopt.

Het verhaal van de spiekpietjes werd verteld. Daarna gingen we aan het werk, we mochten zelf een spiekpietje knutselen. Er werd geverfd, getekend, geknipt, geplooid, geteld,...

Net voor de middag speelden we een luister- en telspelletje. We mochten per 2 een woordje in het thema hakken en plakken. We mochten het aantal stukjes van het woord op het vriendjes zijn rug tikken.In de namiddag waren de kleuters heel enthousiast om in het huis van Sinterklaas te spelen;


In de poppenkast werd er veel plezier gemaakt met de thematische poppen.Dinsdag zat het spiekpietje op een andere plaats....

We trokken samen met de giraffenklas met de computer naar het grote scherm en mochten samen de babbelbrief inspreken op BPOST.
Na het vervolgverhaal van Pluk knutselden we verder aan ons spiekpietje.We mochten de babbelbrief voor Sinterklaas overschrijven met een echte balpen, het was nog nooit zo stil in de klas...Net voor de middag speelden we een bewegingsspelletje met juf Isabelle;

In de namiddag werd er in de hoeken gespeeld;
Luca is druk bezig met het maken van een kikker in 3D.

Woensdag zat ons spiekpietje weer op een andere plaats te piepen....

We keken naar de poppenkast van Cézar die hulppiet wilde worden. Na de speeltijd gingen we op stap naar de brievenbus om onze brief voor Sinterklaas te posten.De brievenbus zat goed vol. Daarna mochten we nog even spelen op de speeltuin.


Meer foto's op de schoolwebsite.

Donderdag mochten we eerst gaan turnen met juf Isabelle. Daarna mochten we onze schoenen uit in de klas. We sorteerden onze onze schoenen per 2, per kleur, per maat, van klein naar groot,... We mochten allerlei leuke spelletjes doen. Wie heeft er de grootste/kleinste voeten, wie heeft er hetzelfde maatje van schoen? Welke zijn er kleiner? Gelijk? Of dezelfde maat?... Van welk maatje zijn er het meeste/minste schoenen?

In de namiddag speelden we in de hoeken;

De hoofdpiet gaf de opdracht aan de pakjespiet om dringend cadeautjes bij te maken, want alle cadeautjes waren reeds uitgedeeld...We sloten af met een informatief boek 'Alles wat je wil weten over de Sint'. De kleuters konden elk om beurt een vraag stellen die we daarna opzochten in het grote boek.
Vrijdag luisterden we naar het verhaal 'Spiekpietjes het hele jaar rond', daarna knutselden we verder aan ons spiekpietje. We mochten een kraagje vouwen met servetten.


Er mochten terug 4 kleuters naar de brugklas. Net voor de middag oefenden we 'de pieten megadans' in samen met de giraffenklas.In de namiddag mochten de kleuters 2 hoekjes kiezen.
Volgende week werken we verder rond de spiekpietjes. We tellen af naar het bezoek van het Paard van Sinterklaas op woensdag en vrijdag naar de komst van Sinterklaas en zijn zwarte pieten op school.
Vergeten jullie niet om maandag 27/11 een schoen mee te geven met jullie kleuter en misschien iets lekker voor het paard of voor Sinterklaas...?


 
De straat van Kaat week 219.11.2017
Maandag zaten we terug samen rond het verteltapijt. Dit keer vonden we Kaat tussen de bomen, ze was aan het graven en wij mochten meehelpenZo botsten we plots tegen een schat...deze mochten we samen open maken...

We deden allerlei leuke spelletjes met de kleurrijke sjaaltjes. We toverden ze om tot bloemen, we lieten ze dansen op de muziek, we dansten per 2 met de sjaaltjes, we speelden verstoppertje,...
Na de speeltijd werkten we verder aan onze werkjes in de klas en zochten we de letter K terug in prenten. In de namiddag werd er in de hoeken gespeeld;

Dinsdag luisterden we naar het vervolgverhaal van Pluk. Daarna dansten we verder met de kleurrijke sjaaltjes. We gingen op reis, al vliegend van het ene land naar het andere land. We vlogen van Argentinië naar Spanje, Zuid-Afrika, Ierland en eindigden in Indië.

 Toen werden de sjaaltjes heel verdrietig, ze wilden ook wel eens alleen dansen, we zochten verschillende manieren om de sjaaltjes alleen te laten dansen....
Het was tijd om de schat weer op te bergen, alle kleuters mochten hun sjaaltjes telkens in 2 vouwen, zo klein als ze maar konden...


Aan de werktafel maakten we woorden met de letter K met de lichtbak.


We sloten af met een poppenspel 'kunstkapoentjes', waarin de afspraken in het museum eens aan bod kwamen.

Woensdag was er poppenkast met de tweede kleuterklas rond de postbode. Daarna verzamelden we rond het verteltapijt. Kaat was deze keer verstopt in de feesttent.


We mochten een cadeautje uit de groene tas halen en mochten dit doorgeven op de maat van de muziek en volgens de sfeer van de muziek. De kleuter die het pakje vast had op het moment dat de muziek stopte, mocht het openen. We keken welk dier er in zat? Hoe zou dit dier feesten? Iedereen deed mee... In het eerste pakje zat een kip, in het tweede een aap, in het derde een tijger en in het vierde een muis....

In het laatste pakje zaten vlagjes. Het feest kon nu echt beginnen. We hingen de vlagjes op en zongen samen het feestlied. (zie filmpje op de facebookgroep)


"Ik wiebel op mijn benen en trippel op mijn tenen. Ik trek een gekke snuit en roep heel erg luid: Er is feest in de straat van Kaat.
Ik ben een feestbeest! Ik ben een feestbeest! Ik ben een feest... Huhh! Er staat een kip/aap/tijger/muis op de dansvloer!

Donderdag luisterden we naar het kamishibaiverhaal 'Het winkeltje uit het museum'. Een verhaal van een vogeltje die ontsnapt was uit het museum.
Daarna gingen we zwemmen. In de namiddag speelden we in de hoeken.

Spelen met het poppenhuis van Kaat.

Eens tekenen onder de tafels, het is eens iets anders.


We sloten af met een tekendictee, nu niet op zwart papier zoals vorige week...maar deze keer op wit papier met zwart potlood. We tekenden terug dezelfde dingen in 30 seconden. Daarna gingen we terug op zoek naar onze eigen tekening. Niet gemakkelijk!
Vrijdag was het dan uiteindelijk zo ver, de dag dat we naar het museum gingen. In de voormiddag herhaalden we nog eens ons feestlied van Kaat en daarna werkten we al onze werkjes af in de klas.


In de namiddag vertrokken we met de bus naar het museum. We werden verdeeld in kleine groepjes en mochten verschillende zoekopdrachten uitvoeren. Daarna kregen we allemaal en blad en wasco's en mochten we zelf kunstenaars worden. Iedereen koos een schilderij uit en mocht gaan schetsen... het was een geslaagde namiddag. Nogmaals bedankt aan de mama's, papa en opa voor het begeleiden van de groepjes. Een kunstzinnige uitstap!

Kunstzinnige groetjes,
van Kaat en juf Eline

 
De straat van Kaat08.11.2017
Dit is de straat van Kaat Kaat Kaat.
De straat? Van Kaat?
Hmmm? Hmmm?
Ik zie de straat.
Maar waar is Kaat?
Maandag zaten we allemaal rond het verteltapijt 'de straat van Kaat'.

Wat zien we hier allemaal?
We luisterden naar de stem van Kaat. We gingen op zoek naar het huis van Kaat. Zou ze thuis zijn?

Louis nam een kijkje, maar helaas ze was niet thuis.

Na de speeltijd trokken we een foto van onszelf, de juf drukte de foto's af en daarna mochten de kleuters de helft van hun gezicht bijtekenen.

In de namiddag mochten er enkele kleuters straten en huizen tekenen op behangpapier.

Het poppenhuis werd het huis van Kaat.

Er werden huizen gemaakt van plasticine.


De kleuters konden leuke dingen ontdekken in de ontdekhoek met spiegels en wol.

In de bouwhoek werd er met clics een auto gemaakt voor in de straat van Kaat.


Dinsdag kregen we een levensgrote foto van Kaat te zien, we vergeleken haar met andere kleuters van de klas. Wie heeft er dezelfde haarkleur? Wie is ongeveer even groot?...
We bekeken enkele close-ups foto's van Kaat. De kleuters mochten haar imiteren en raden hoe Kaat zich voelde op de foto. Je kan misschien zelf raden welke emotie de kleuters nadoen...
Daarna speelden we een flitsspelletje en mochten we poseren voor de klasfoto.
Na de speeltijd mochten we ons eigen gezicht naschilderen aan de hand van onze spiegel.Een ander groepje mochten stukjes stof knippen.We verdienden vandaag ook de medaille voor de stilste rij op de speelplaats. Hopelijk kunnen we de medaille behouden.


Woensdag keken we naar de meegebrachte voorwerpen met de letter K. Er kwamen een heleboel woorden aan bod, die we nu in onze lettermuur gaan plaatsen.

Daarna verzamelden we terug rond de straat van kaat. Via een zoekfoto konden we Kaat zien met een micro in de hand. Kaat liet ons luisteren naar dingen uit haar straat. Zo konden we een gesprek opvangen van haar buurvrouw Lena. We speelden dat gesprekje dan ook eens na.


Elk om beurt mochten we eens onze naam zeggen in de micro. Nadien beluisterden we de opname.Aan de hand van de beschrijving van het huis van de buurvrouw konden we op zoek gaan naar Lena haar huis. Het was heel erg smal en hoog en het stond tussen 2 andere huizen...

Anna-Lucia vond het huis van buurvrouw Lena.
We maakten ook opnames van onze voetstappen; we probeerden van alles uit; snelle, trage, zachte, trippelende, slepende, stampende, springende, huppelende,... Ook Kaat maakte opnames van de geluiden in haar straat. We gingen samen naar buiten en vroegen ons af of onze schoolstraat ook zo klonk. We luisterden; oren open, ogen toe....

Donderdag vierden we eerst de verjaardag van de directeur in de turnzaal. De rode loper werd uitgerold en hij kreeg een mooie kroon. Alle leerlingen en kleuters kregen als traktaat een lekker ijsje.


Daarna luisterden we naar de geluiden van onze schoolstraat die we gisteren hadden opgenomen. Na de speeltijd mochten sommige kleuters minimum 4 auto's uitknippen om op hun achtbaan te kleven. Een ander groepje kleuters mocht schrijfdans doen. We lieten onze auto's racen rond de kegels in de vorm van een 8 op de maat van de geluiden van racende auto's. Het was niet altijd gemakkelijk om de kegels te ontwijken....er vlogen af en toe auto's uit de bocht...Over de middag genoten we van de laatste zonnestralen in de maand november.

De letter K zit blijkbaar overal; hier op ons welKomsbord op de speelplaats.


In de namiddag mochten we spelen in de hoeken; de ontdekhoek met wol en spiegels;


de autohoek;We sloten af met het dictee van de straat. Alle kleuters kregen een zwart blad en een wit krijtje of potlood. De juf dicteerde een woord uit de straat van Kaat. De kleuters kregen telkens 30 seconden om het ding te tekenen. Daarna schuift iedereen zijn blad door naar zijn buur.
Het was mooi om de resultaten te zien, maar moeilijk om hun eigen tekening op het einde terug te vinden....


Vrijdag mocht de plukkoffer voor de eerste keer mee met een kleuter. Pluk mag een heel weekend gaan logeren bij Leila, we kijken al uit naar de avonturen die ze samen beleven.
We kregen ook weer een zoekfoto te ziet uit de straat van Kaat. Laurens herkende direct de brievenbus.


Lowie mocht kijken wie er naast die brievenbus zat....

Aha daar is Kaat, eindelijk hebben we ze gevonden. Kaat was aan het wachten op de postbode.... hij had een postpakje mee voor buurman Rik.

Buurman Rik verzamelt schilderijen. We waren nieuwsgierig en keken welk schilderij er in het postpakje zat... Het schilderij is gemaakt door een kunstenaar. Zijn naam is Roger Raveel. We keken samen naar het schilderij, we keken naar de kleuren, welke figuren erop stonden,... Daarna gingen we ook even schilderen maar niet met een penseel en verf. De kleuters kregen elk een draadje en mochten deze schikken op het schildersdoek.


De mama van Kaat kon ook op een hele speciale manier schilderen, namelijk op muziek. Samen met de kleuters mochten we de dingen uitbeelden die de stem vroeg.

Na de speeltijd gingen we aan de slag in de klas. We mochten met draadjes en lintjes een kunstwerk maken op karton.

Er gingen ook 3 kleuters op bezoek naar de brugklas. Louis, Loïs en Luca.

Net voor de middag mochten we de limbodans doen onder de gespannen touwen van de ontdekhoek. Michelle hield het langs de limbodans vol zonder het touw te raken.In de namiddag genoten we ervan om te spelen in de hoekjes


Het taalhoekje: Spelen met de spullen van de letter K.

Lowie was druk bezig met het licht te repareren in de poppenhoek.


Meer foto's kan je vinden op de schoolwebsite, onder foto's. Volgende week werken we verder rond de straat van Kaat. We sluiten dan af met het museumbezoek op vrijdagnamiddag.
Prettig weekend!


 
Abracadabra daar zijn de heksen...25.10.2017
 Maandag  begonnen met een gesprekje over gevoelens adhv gevoelspompoenen. Zo kwamen we tot de conclusie dat iedereen wel al eens bang, verdrietig, verliefd, blij of verlegen is geweest.
Daarna vlogen we naar de werktafel en knutselden een halloweentafereel waar we een placemat van maken.


Net voor de middag rijmden we er op los, zoals alleen echte heksen dat doen, met toverspreuken...
In de namiddag speelden we in de hoeken.
Dinsdag schilderden we een wit kruis op ons spinnenhoofd en tekenden we ogen.


We werkten ook verder aan onze werkjes;
 

We maakten ook spinnenwebben met wol onderaan onze stoel.In de namiddag was er turnen en konden we nog 1 hoekje kiezen.


Woensdag luisterden we naar het verhaal 'Hennie de Heks en het spookhuis'. Lekker griezelig verhaal... Daarna namen we onze bezem en vlogen we naar buiten. We vlogen van de ene heksenkegel naar de andere heksenkegel. (in open guirlandes)Donderdag gingen we zwemmen met juf Isabelle. Daarna mochten we de vliegles van gisteren eens op papier tekenen. Met sterrenstickers en kleine dikke wasco's gingen we aan de slag op de maat van de muziek. We vlogen hoog en laag en kruisten elkaar.Een ander groepje mocht verder werken aan hun spinnenweb weven met wol.
Net voor de middag oefenden we ons heksendansje in om daarna op film te zetten.
In de namiddag mochten we elk een hoekje kiezen;We sloten de dag af met de opnames van ons heksenlied & dansje. De kleuters mochten zelf kiezen wat ze deden; meedansen/zingen/muziekinstallatie bedienen/podiumstukken klaar zetten. We hadden een hele crew nodig om de opnames mogelijk te maken. Het filmpje kan je zien op de facebookgroep van onze school. Wie het filmpje graag wil ontvangen, mag gerust een USB-stick meegeven aan jouw kleuter.

Vrijdag was het zo ver, ons heksenfeestje. We begonnen in het donker met een griezelverhaal van Hekselien. We vlogen eerst naar de sprookjeswereld, waar alles kan en mag....We maakten heerlijke heksenhoeden;In de namiddag namen we plaats aan onze griezelige feesttafel;

Na het eten van onze heksenhoeden, gebeurden er rare dingen in de kikkerklas;

Het was een griezelig heksenfeestje, we genoten er allemaal van.


Happy Halloween!
Meer foto's op de schoolwebsite.

 
Abracadabra daar zijn de heksen...21.10.2017
aMaandag keken we wat er allemaal in de heksenketel zat bij Hekselien, we leerden heel wat nieuwe woorden bij; HEKSENRAG, PRUTTELEN,.... De kleuters brachten allerlei heksenspullen mee voor in de klas. Luca & Michèle hadden ook een mooie pompoen meegebracht, het werd al een beetje griezelig in ons klasje.
 


 
We begonnen aan onze spinnenmasker uit papier-maché. Eerst ballonnen blazen;


In de namiddag genoten we nog van de laatste zonnestralen.

Dinsdag mochten we met houtskool een heks tekenen, ze zagen er akelig uit.

Juf Lieve kwam ook even bij ons helpen in de klas.


We leerden een liedje aan '6 heksen'. Je kan het liedje terugvinden op youtube. Er is ook een leuk filmpje bij. In de namiddag mochten we turnen bij juf Isabelle. We sloten af met een fotoreportage van de boerderij en de powerpoint en filmpjes van de info-avond.

Woensdag was er poppenkast samen met de 2de kleuterklas. De heks wilde alle poppen van de poppenkast laten schrikken met een muis. Dat vonden de andere poppen niet zo leuk en ze bedachten een plannetje om de heks beet te nemen.
Aan de schrijftafel deden we schrijfdans, eerst in de lucht, daarna met onze vingen op papier en uiteindelijk met wasco op papier... en dit allemaal op de maat van de muziek.


Donderdag schilderden we ons spinnenhoofd met zwarte verf.

In de namiddag gingen we op stap in het speelbos, op zoek naar gepaste heksenbezems. We vlogen terug naar de speelplaats en speelden takkenroof met de houten stokken. (een variant op mikado, maar dan met grote stokken)
We speelden ook in de hoekjes in de klas;
De heksen werden mooi gemaakt voor het heksenfeest in het heksenhol;


Er werden ingrediënten verkocht om heerlijke heksensoep te maken;

Heksenspelletjes werden op de computer gespeeld met fundels;

In de spelletjeshoek speelden ze 'Knibbel Knabbel Knuisje'


Er werd getimmerd;Vrijdag mochten we telspelletjes spelen met alle ingrediënten om heksensoep te maken. We konden adhv de receptkaarten heerlijke soep maken. De 2 de groep voor de schrijfdans kwam ook aan de beurt. Na de speeltijd mochten er terug 4 vriendjes naar de brugklas. Alle werkjes van deze week werden afgewerkt en er werd druk gebouwd aan de heksentoren met de kapla blokjes.


In de namiddag mochten we in de hoeken spelen;
Spinnen zoeken met pincetten & verstoppen & tellen in de zandtafel;

Puzzelen met Hekselien op het grote scherm;

De poppenhoek werd een echt heksenhol;Een vliegende heks onderweg naar de heksenwinkel;

In de computerhoek;


Puzzelen in de puzzelhoek;


Volgende week toveren we verder met Hekselien, we tellen dan af naar ons heksenfeestje op vrijdag. Het zou leuk zijn mochten de kleuters zwarte/bruine of donkere kledij aan hebben op vrijdag. Zo zien ze er dan uit als echte spinnen.
Griezelige groetjes;
de kikkerklas


 
Dierenplezier op de kinderboerderij15.10.2017
Maandag luisterden we naar een engeltalig liedje van de boerderij, je hebt de kleuters misschien al horen zingen 'Old Mac Donald had a farm', dit kunnen ze ondertussen heel goed meezingen. Tekst en muziek kun je terugvinden op youtube.
We stelden een boer samen met (halve) cirkels in glanspapier.We keken enorm uit naar onze uitstap naar de kinderboerderij en we besproken eens welke dingen we graag nog zouden te weten komen van de kinderboerderij.

In de namiddag speelden we in de hoeken;


Dinsdag was het dan zo ver, met onze laarsen aan trokken we samen naar Bokkeslot. Nogmaals dank aan de (groot)ouders die zorgden voor het vervoer, want zonder jullie zou deze leuke uitstap niet kunnen doorgaan.
We beleefden er enorm leuke dingen; we bakten een pompoenbroodje, keken naar alle dieren, reden mee met de huifkar, we mochten bieten trekken op het land, we mochten ook proeven van de heerlijke tomaten, we maakten de stallen schoon van de boerderij, we lieten de dieren op de weide,...
een dag om niet te vergeten! Meer foto's kunnen jullie zien op onze info-avond; komende dindsdag om 19u30.


Woensdag was er poppenkast, 'Moddertje het varken'. Na de speeltijd werkten we verder aan onze boerderijwerkjes.
Donderdag kregen we bezoek van een kerkuil en een kleine Arend, ze voelden zich zo thuis in onze kikkerklas, dat ze wel 3maal hun behoefte deden in onze klas ;-) We kwamen heel wat te weten over de dieren; wat ze eten, waar ze leven, we keken naar echte BRAAKballen. (Volgens Lea waren het DRAAKballen)

Daarna maakten we ons klaar om naar het zwembad te gaan met juf Isabelle.
We sloten de dag af met het bewegingsverhaal PLONS.

Vrijdag herhaalden we ons Engels liedje en er mochten terug 4 kleuters naar de brugklas, ze maakten leuke teloefeneningen. In de klas werkten we al onze werkjes af van de voorbije week. We luisterden ook naar het verhaaltje van Pluk.
In de namiddag lag er een brief van Hekselien in onze klas. Ze was haar favoriete huisdier CREEPY kwijt, hij was op stap voor de heks om ingrediënten te halen voor in haar heksensoep. Maar hij was nog steeds niet thuis gekomen.... De heks vroeg onze hulp om CREEPY terug te vinden & om de ingrediënten te zoeken die ze nodig had om heerlijke heksensoep te maken.
We vonden uiteindelijk CREEPY in onze tent van de klas.We besloten om Creepy & Hekselien te helpen en gingen op stap op zoek naar de juiste ingrediënten;We vonden reeds eikels, groene en bruine eikenblaadjes. Maar helaas geen kastanjes en dennenappels. Dus wie helpt ons om deze laatste 2 ingrediënten te vinden?

De komende 2 weken werken we rond het thema 'Abracadabra daar zijn de heksen'. Wie thuis materiaal, spelletjes, verkleedkledij heeft rond heksen, mag deze zeker meebrengen.
We maken de kinderen ook duidelijk dat de heksen enkel in de sprookjeswereld en in de verhaaltjes bestaan, niet in de mensenwereld!

Don't forget; dinsdagavond - info-avond 19u30 'Het is fijn als je erbij kan zijn!'

Meer foto's op de website.

 
De Bremer stadsmuzikanten week 208.10.2017
Dinsdag gingen we op uitstap naar het bos, we speelden er allerlei spelletjes. De voormiddag vloog heel snel voorbij, omdat het zo plezant was.

In de namiddag kwam de mama van Emlin met de hond Moby langs.

We sloten de dag muzikaal af. De papa van Jérôme kwam langs om samen met ons liedjes te zingen met zijn gitaar.

Woensdag keken we eerst vooral wat er in de geheime doos zat van Louis. Het was uiteindelijk Michelle die konden raden wat erin zat en Anna-Lucia kon het juiste kleur raden. Het is toch een hele opdracht voor de kleuters om iets geheim te houden. ;-)


We oefenden het toneeltje van het sprookje 'De Bremer Stadsmuzikanten' in. Eerst leerden we de verschillende emoties met ons gezicht en lichaam uit te beelden en daarna verdeelden we de rollen. Jullie kunnen misschien zelf zien welke emoties ze hier allemaal uitbeelden;


Het was niet evident voor sommige om zich serieus te houden, maar de kleuters deden dit al heel goed.
Na de speeltijd mochten we samen met de 2de kleuterklas een bewegingsomloop doen in de turnzaal.
We sloten weeral muzikaal af met de komst van de opa van Lea die op zijn gitaar, banjo en ukulele kwam spelen. We zongen samen een heleboel kinderliedjes.


Donderdag schilderden we verder aan onze dierenpiramide.

Ook het houten stokje voor onze muziekinstrument krijgt een leuke versiering;

En speelden in de verschillende hoeken;

We probeerden ook eens samen zoals in het sprookje een dierenpiramide te maken. In het begin dachten we dat dit makkelijk zou gaan, maar het was niet zo evident.... Het was met vallen en opstaan...


We herhaalden ook ons versje GEKRAAKT.

Vrijdag hadden we terug bezoek in onze klas. De kat van Eveline & Josephine kwam langs met hun papa. Tinkerbell was haar naam.

We werkten ook al onze werkjes af. Er mochten ook weer 4 andere kleuters op bezoek naar het eerste leerjaar. Ze mochten er luisteren naar een herfstverhaaltje.


In de namiddag mochten we ons toneeltje van het sprookje uitspelen voor de giraffenklas. Daarna kwam de broer van Laurens langs met zijn gitaar. We zongen samen enkele kinderliedjes en hij speelden ook een liedje van de piraten. De kleuters werden er heel stil van.
Het was een drukke en heel gevulde week. Nogmaals bedankt aan de ouders voor de bezoekjes met de dieren en de muziekinstrumenten.

We gaan van de sprookjeswereld naar de boerderijwereld. Dinsdag gaan we op bezoek naar de boerderij, dus graag aangepaste kledij die vuil mag worden en vergeet de picknick niet!
Wie thuis spullen heeft rond de boerderij, mag dit gerust meebrengen. We maken er een leuke boerderijweek van.
Groetjes,
de kikkerklas

 
De Bremer stadsmuzikanten29.09.2017
Maandag doken we in de sprookjeswereld, we beleefden in de magische wereld het sprookje 'De Bremer Stadsmuzikanten'

We tekenden aan de knutseltafel een dier uit het sprookje na volgens stappenplan. We konden kiezen uit de ezel, de hond, de poes of de haan.

Aangezien de dieren graag muziek spelen, mochten we ons eigen muziekinstrument maken. Hiervoor maakten we gaatjes in kroonkurkjes. We telden al tot 20!


Maandagnamiddag kwamen er 2 honden op bezoek; Cooper van Marie-Lou en Rocky van Michelle.
Dinsdag mochten we ons getekend sprookjesdier inschilderen met waterverf, dit zorgde voor mooie resultaten.


We leerden ook het versje 'GEKRAAKT' aan. In de namiddag kwam de hond van Vienna langs.


Donderdag mochten we nogmaals naar het sprookje luisteren, maar nu uit de echte dikke sprookjesboek van GRIMM, de kleuters waren muisstil. Daarna gingen we zwemmen met juf Isabelle.
Na het zwemmen schilderden we een houten staafje in voor ons muziekinstrument.

In de namiddag vertrokken we met de bus naar het toneel in de schakel van Waregem. De toneelvoorstelling 'Stekeblind' begon met een brief. Een brief van Egel aan Mol. Dat hij bij haar wil zijn. Samen praten over de dingen, samen thee drinken voor het raam, samen naar buiten kijken, samen schaapjes tellen en samen slapen in één bed. Stekeblind was een verhaal van liefde voor kleuters.Vrijdag vierden we terug feest, deze keer voor Louis. Hij mocht 5kaarsjes uitblazen.


We begonnen de ochtend vrij muzikaal en deden op verschillende manieren dierengeluiden na, we speelden met een muziekogram allerlei spelletjes.
Op een grote affiche schilderden we de dieren van het sprookje volgens de dierenpiramide.
Na de speeltijd mochten er 4 vriendjes van onze klas voor de eerste keer naar de brugklas, het eerste leerjaar. Ze waren heel enthousiast om hun eerste schrijfwerkje te tonen. Volgende week gaan er 4nieuwe vriendjes op bezoek naar het eerste leerjaar.
In de namiddag kwam de hond van Mathis nog even op bezoek.


Daarna aten we heerlijke pannenkoeken voor Louis zijn verjaardag.

We genoten nog even van de laatste zonnestralen buiten.

Meer foto's op de schoolwebsite; onder FOTO's.

!!!Denk eraan maandag geen klas!!!
Dinsdag gaan we in de voormiddag naar het bos, dus graag de laarzen reeds thuis aandoen. En verse schoenen in een plastic zak in de boekentas. Geef ook een stevige plastiekzak mee om herstmaterialen in te verzamelen. Graag ook een koek in de jaszak om makkelijk mee te nemen  naar het bos.

Een fijn verlengd weekend!


 
We vieren de verjaardag van Kikker24.09.2017
Maandag keken we naar alle verjaardagsspullen die de vriendjes hadden meegebracht naar de klas en ook de grote verjaardagskoffer van de juf.
We versierden de klas met al het feestmateriaal, het werd een kleurrijke klas.
In de poppenhoek werd er iedere dag een verjaardagsfeest gevierd, mooi om te zien hoe ze zich inleefden;

In de winkel kochten de vriendjes van de poppenhoek al hun ingrediënten in de winkel om een heerlijke taart te maken;

Na de inkopen en het koken konden de vriendjes aan de mooi versierde feesttafel aanschuiven;

In de ontdekhoek konden de vriendjes zelf ontdekken hoe ze een ballon konden opblazen, uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat de luchtpomp het eenvoudigste was om de ballon op te blazen. Sommige konden al zelf een ballon knopen, wat niet evident is.


Dinsdag schilderden we onze klei-letter K die we maandag boetseerden. We versierden ook een kader rond onze verjaardagsfoto volgens een patroon.

We zongen ook meermaals ons verjaardagsliedje; type in op youtube: Kidz-dj - ik ben jarig
De kids zijn heel enthousiast om mee te zingen en dansen.
In de spelletjeshoek speelden ze hier het kikker vangspelletje;


Woensdag keken we naar de poppenkast, Heksemie werd jarig en iedereen in de poppenkast was dit vergeten. Gelukkig kon snuffeltje iedereen op tijd verwittigen om alsnog voor een cadeautje te zorgen voor de heks.


We werkten aan de tafel en boetseerden het woord KIKKER na met plasticine, eerst worstjes draaien en daarna de letters vormen;


Donderdag speelden we een telspelletje met verjaardagskaarsen. Op de computer speelden ze hier met programma fundels;

In de puzzelhoek werd er druk gepuzzeld;


We genoten nog van het zonnetje en speelden buiten in de namiddag;

Vrijdag was het uiteindelijk zo ver, het grote kikkerfeest, waar de kleuters al een hele week naar uitkeken; 's morgens maakten we een lekkere kikkercake klaar;


Iedereen was enthousiast om mee te helpen, we hebben echte keukenprinsen en - prinsessen! En natuurlijk mochten we ook van dit alles eens proeven; hmmmm


Het resultaat mocht er zijn, we versieren de hele klas en vierden samen met de giraffenklas een groot feest. Meer foto's op de schoolwebsite, onder FOTO's.

We starten volgende week met het sprookje 'De Bremer stadsmuzikanten'. Wie thuis materiaal liggen heeft, mag dit gerust meebrengen. Er komen al enkele honden en katten op bezoek in de klas, waar we enorm naar uitkijken. Vergeet niet woensdag 27/09 geen school voor de kleuters.

 
mijn vriendjes in de kikkerklas & Kikker is bijna jarig15.09.2017
We zijn druk in de weer met het maken van de verjaardagskronen in de klas, iedereen verlangt naar zijn eigen verjaardagsfeest in de klas.

Ook een verjaardagskalender mag niet ontbreken, zo kunnen we thuis samen aftellen naar de verjaardagen van onze vriendjes in de klas en kijken we uit naar allerlei leuke uitstappen.

Dinsdag was er hoog bezoek in onze klas. Simon bracht een kleine pad mee naar de klas, fantastich voor de kleuters om naar te kijken.

We lieten de pad in de namiddag terug vrij in de natuur, waar hij natuulijk thuis hoort. De kleuters wezen de pad de juiste weg.
We speelden ook in de hoeken;
Woensdag kwam de fotograaf langs voor een klasfoto en individuele foto's van de kleuters. Hieronder het resultaat;


Donderdag zijn we gestart met ons nieuw thema 'Kikker is bijna jarig'. We maakten een woordenweb rond jarig zijn. We gingen ook voor de eerste maal zwemmen met juf Isabelle. Laurens mocht nog niet mee zwemmen en mocht fotograaf zijn van dienst. Hij nam foto's met de kidizoom.

Meer foto's op de schoolwebsite.
Na het zwemmen mochten we per 2 een verjaardagsportret maken op de speelplaats met krijt.

Vrijdag vierden we de eerste verjaardag in onze kikkerklas. Lea mocht 5 kaarsjes uitblazen.

Lea bracht lekkere ijsjes mee naar de klas. We waren allemaal heel nieuwsgierig wat er in de geheime doos zat. Na heel wat raden en enkele tips, kon Emlin raden wat Lea in de geheime doos had gestopt...een playmobiel mannetje

Na de speeltijd mochten we op verjaardagsmuziek een taart tekenen met wasco's. Op de maat van de muziek tekenden we op een groot wit blad. Heel leuk om te doen en ze bezig te zien.


In de namiddag profiteerden we van de zon en speelden we nog even buiten. Luca maakte een vijver met clics, voor de kikkers in de klas. Zodat ze niet zouden uitdrogen ;-)


Met de verjaardagskalender in de hand sloten we een leuke, gevulde week af.

Volgende week tellen we af naar het grote verjaardagsfeest van Kikker en Giraf. Wie nog geen schoendoosdeksel meebracht, gelieve dit maandag mee te brengen.
Fijn weekend!

 
Mijn vriendjes in de kikkerklas08.09.2017
Deze week maakten we kennis met al de kalenders van de kikkerklas. We leerden de liedjes aan van ons dagelijks ritueel, misschien heb je ze al wel stiekem gehoord thuis? ("schudden met de billen, zwaaien met de handen, stampen met de voeten, doe maar mee?")
We maakten verschillende kikkers om onze kleutergang te versieren, heb je het resultaat al gezien vanop de speelplaats? Maandag konden we nog eens buiten spelen en daar genoten we ook van. Hopelijk zijn het niet de laatste zonnestralen. Hier keken we vol bewondering naar een vlinder. Ook al hadden de kleuters graag een kikker gezien, maar we hebben helaas nog geen gevonden.


We maakten ook al kennis met de verschillende hoekjes in de klas en maakten duidelijke afspraken wat kan en niet kan.

een memory van Kikker spelen aan de spelletjestafel


winkelen,...

Maar naast het spelen werd er ook gewerkt natuurlijk;We zijn ook reeds begonnen aan onze verjaardagskalender, die jullie binnenkort meekrijgen naar huis. Daar staan alle activiteiten en verjaardagen in gepland van de kikkerklas. Zo kunnen jullie samen met jullie kleuter aftellen en uitkijken naar leuke activiteiten in de klas.

Deze week kwamen we ook een heleboel te weten over de kikker zelf;
***Wisten jullie dat een kikker tot wel 3 meter ver kan springen? Dus we hebben dit even uitgetest in de klas, wie kan er zo ver springen als een kikker? Helaas niemand kwam voorbij de 3 meter, maar Luca raakte het verst van allemaal.


Meer kikkersprongen kunnen jullie bekijken op de website, onder foto's.

***Wisten jullie dat een klein kikkertje die voor het eerst uit het water komt, slecht zo klein is als de nagel van een dikke duim?


*** Wisten jullie dat de kleinste kikker op de wereld slechts 1 cm klein is?


***Wisten jullie dat de langste kikker ter wereld 1meter lang is?Vraag jullie kleuter maar uit, want vanaf nu weten zij alles over de KIKKER. Wat is het toch fijn om een kikker te zijn? ;-)

Meer foto's op de website, onder FOTO'S.
Volgende week gaan we zwemmen op donderdag en kijken we uit naar vrijdag, want dan is Lea als eerste jarig in onze kikkerklas! We werken nog verder rond 'mijn vriendjes in de kikkerklas'. Fijn weekend!


 
Eerst schooldag in de kikkerklas02.09.2017

De kikkerklas gaat een BRILjant schooljaar tegemoet!
Dit zijn mijn 14 BRILjante kleuters (6stoere jongens en 8lieve meisjes);

Amélie

Simon

Yelena

Anna-Lucia

Eveline

Louis

Lea

Luca

Louis

Laurens

Loïs

Emlin

Leila

Michelle

En niet vergeten onze klaspop KIKKER, hij is helemaal klaar voor een BRILjant schooljaar.
We maakten kennis met de vriendjes in de klas, met Kikker, met de juf. Ons BRILjant schooljaar werd ingezet met een lekkere toost.

We kijken al uit naar volgende week om elkaar nog beter te leren kennen.
Veel kikkergroetjes!
 
Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!